Antena Meniu Search
x

Video Românii, tot mai dependenţi de împrumuturi. Experţii avertizează să fim atenţi la cât ne îndatorăm

Suntem tot mai dependenţi de împrumuturi. Cum salariile nu ne mai ajung, facem credite pentru orice. Drumurile spre bancă s-au înmulţit în ultimul an, mai ales că si creditele sunt mai ieftine acum. Totuşi, experţii ne sfătuiesc să fim atenţi la cât de mult ne îndatorăm.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 06.07.2021, 20:59

Vezi și

Fără un împrumut bancar tinerilor le este aproape imposibil să îşi cumpere o casă nouă. În urmă cu cinci ani, Sabina a luat din bancă 60 de mii de euro, ca să-şi cumpere un apartament în Bucureşti. 

Sabina: "Am făcut în aşa fel încât rata să fie un procent mic din salariu, pentru ca acest grad mare de indatorare pe care îl au foarte mulți oameni poate sa însemne multe probleme mai ales în contextul actual". 

Cea mai mare parte din sumă deja a returnat-o, căci a optat pentru rambursarea anticipată. Mai are de plătit încă 15 mii de euro. 

Salariul mic cea mai mare problemă

Pe acelaşi subiect

Sabina: "Momentan dobânzile mi se par relativ dar asta pentru ca am un contract deja încheiat. Roborul, eu îl am la 6 luni, din câte știu a scăzut".

Puţini însă sunt cei care reuşesc să facă acest lucru.

"Cea mai mare problemă este salariul mic, de asta suntem nevoiţi să apelăm la bănci. Şi salariul minim pe economie influențează foarte mult, cheltuielile din ce în ce mai mari".

Cei care nu reuşesc să ţină pasul cu ratele lunare ajung să facă refinanţări. Indiferent de forma de creditare aleasă, experţii ne sfătuiesc să luăm în calcul toate riscurile. Şi să ne uităm cu atenţie la dobanzi. (SCRIS 1) Spre exemplu, în cazul creditelor de nevoi personale, dobanzile variază între 6 şi 10 la sută. (SCRIS 2)Cardurile de credit au dobanzi ce variază între 10 şi 60 la sută. Cât despre cele de la IFN-uri...

Adrian Asoltanie, consultant fiscal: "Avem creditele la IFN care pot sa varieze de la 50 la sută pe an la 7.000 la suta pe an. Mare atenție, ca nu toate creditele sunt la fel și consecințele pe termen lung sunt periculoase".

Mare atenţie la cât ne îndatorăm

 Apoi, este foarte important şi cat de mult ne indatorăm.  În cazul unui credit de nevoi personale nu este recomandat să ne îndatorăm mai mult de 5 la sută din salariu. Asta înseamnă că la un salariu de 5000 de lei rata lunară n-ar trebui să depăşească 250 de lei. Iar în cazul unui credit ipotecar, deşi gradul maxim de îndatorare este de 40 la sută, ideal ar fi să nu depăşim 25%. Deşi acum dobanzile sunt mici, asta nu înseamnă că pe viitor nu pot creşte. 

Andra Mitu, reporter Observator: "Dacă în cazul creditelor de nevoi personale suntem oarecum feriti de riscuri, pentru ca majoritatea bancilor ofera o dobanda fixa, nu același lucru putem spune despre creditele ipotecare, de exemplu. Dobanda este variabilă, astfel o majorare chiar și cu un punct procentual înseamnă creșterea ratei lunare cu 200 lei".

Mihai Marcovici, broker de credite: "Trebuie să ne uitam neapărat la marja fixă a băncii care rămâne neschimbata pe toată durata creditului. Este foarte important ca marja bancii să fie mica, sa nu avem comisioane atasate". 

România are printre cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare din regiune. Până şi la vecinii bulgari costurile sunt mai mici. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Românii, tot mai dependenţi de împrumuturi. Experţii avertizează să fim atenţi la cât ne îndatorăm