Antena Meniu Search
x

Video Se schimbă din nou modul de calcul al facturilor la curent. Ce index este luat în considerare

Ordonanţa pe energie a fost din nou modificată. Mai multe amendamente sunt discutate chiar la această oră la Camera Deputaţilor, pentru votul final. S-a stabilit aşadar un preţ maxim pentru toţi consumatorii, indiferent de consum, iar facturile din 2023 nu se vor mai raporta la consumul din anul precedent, ci se va lua în calcul indexul transmis de fiecare dintre noi. De asemenea, amendamentul pentru impunerea plăţii eşalonate pentru clienţii care se trezesc cu sume prea mari de plată a dispărut.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 23.11.2022, 12:43

Vezi și

Avem un preț maximal de 1,3 lei pe kWh. Așadar, niciun client, fie că este el casnic sau non-casnic, nu va plăti mai mult de acest tarif. Avem în continuare aceleași plafoane, adică 68 de bani, respectiv 80 de bani pe kWh. Practic, pentru un consum lunar de până în 100 kWh, vom plăti prețul de 68 de bani/kWh.

Au fost aici introduse mai multe amendamente referitoare la familiile cu mai mult de trei copii, familii mono-parentale, dar și persoanele care folosesc diverse aparate medicale care trebuie să fie ținute în priză. Aceștia vor plăti, de asemenea, 68 bani pe hWh, indifferent de cât consumă. 

Avem apoi prețul de 80 de bani pe kWh care ar urma să fie plătit de cei cu consum lunar între 100 și 255 kwh. Tariful de 1 leu/kWh oră ar urma să fie plătit de către IMM-uri, de către diverse instituții publice cum ar fi școli sau spitale, dar și de către Metrorex. Și mai avem tariful de 1,3 lei/kWh care ar urma să fie plătit de către marea industrie, dar și de către cei care consumă mai mult de 255 kWh/oră. 

Din 2023 ar trebui ca în fiecare lună să transmitem indexul către furnizor, iar în cazul în care nu facem acest lucru, furnizorul va face o dată la trei luni o regularizare. Totodată, amendamentul referitor la plata eșalonată nu a mai apărut în ordonanță.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Se schimbă din nou modul de calcul al facturilor la curent. Ce index este luat în considerare