Antena Meniu Search
x

Video Se scumpeşte apa de la robinet. Pentru a scăpa de cheltuieli, oamenii spun că se vor întoarce la fântâni

"Luna şi scumpirea!" pare să fi devenit slogan românesc. După gaz şi lumină, vom plăti mai mult şi pentru apă. În 25 de localităţi din Ilfov, oamenii au fost deja anunţaţi că vor primi facturi aproape duble, din ianuarie. Nemulţumiţi, localnicii se gândesc deja la soluţii de economisire. Întoarcerea la fântâni este cea mai la îndemână.

de Redactia Observator

la 16.12.2021, 17:27

Vezi și

Nemulţumirea este pe buzele tuturor în jurul Bucureştiului. 37.000 de familii se pregătesc să plătească, din ianuarie, facturi mai mari la apă. 

Localnică: O să se scumpească de o să ne omoare cu zile, asta o să facă. O să ajungem să nu mai folosim nici apă, nici gaze, nici nimic. 

Localnic: Ne mai mirăm că se scumpesc toate?

Scumpirile vor fi diferite, de la o comună la alta. Oamenii din Periş, Mogoşoaia şi Dragomireşti-Vale vor fi cei mai afectaţi. 

Pe acelaşi subiect

Ioana Matei - reporter Observator: Preţul apei potabile va creşte cu 50%, iar pentru canalizare se vor dubla. Mai concret, pentru 20 de metri cubi consumaţi, 10 de apă potabilă şi alţi 10 de apă reziduală, factura va creşte de la 64 de lei la aproape 110 lei. 

Preţuri mai mari pentru factura la apă

Furnizorul spune că nu a mărit preţurile nejustificat. E în numele modernizării. Iar pentru asta firma a obţinut finanţare europeană de 1,5 miliarde de lei. "Neaplicarea tarifelor majorate unice reprezintă una dintre condiţiile grave de neîndeplinire şi de reziliere a contractului de finanţare."

Emilian Duca - analist economic: Există o practică deja îndelungată ca tot ce înseamnă proiecte de investiţii, costurile investiţiei o să se recupereze prin tarifele practicate.   

Cine nu vrea să plătească noile tarife se poate debranşa de la apă şi canalizare, doar dacă are o staţie proprie de epurare. 

Localnic: Avem puţul şi pe putem folosi de el. Ăsta este norocul. . 

Pentru cine nu are o sursă proprie de apă potabilă, investiţia este destul de costisitoare.

Florin Nedelcu - proprietar firmă de foraj: Pentru apă potabilă, preţurile pornesc de la 60 de euro pe metru liniar. Şi cele de mică adâncime, pentru uz menajer, cam 150 de lei pe metru liniar. 

Localnic:  A fost destul de mult. A fost cred că vreo 25.000 de lei. 

Şi alţi furnizori pregătesc scumpiri. La Suceava, operatorul a anunţat că va creşte facturile, tot de la 1 ianuarie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Exclusiv Observator » Se scumpeşte apa de la robinet. Pentru a scăpa de cheltuieli, oamenii spun că se vor întoarce la fântâni