Antena Meniu Search
x

Video Sistemul E-factura se modifică din nou. ANAF va vedea tot ce cumpără românii: "E o problemă de afectare a intimităţii"

Sistemul E-factura trece la nivelul următor şi se va aplica şi pentru tranzacţiile dintre firme şi clienţii finali. Companiile vor fi obligate să încarce în sistem facturile fiscale pe care ni le transmit - de la utiltăţi, până la cumpărături de electrocasnice sau haine online. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 01.07.2024 , 22:19

De azi, E-factura se aplică opţional între companii şi consumatori, iar de la 1 ianuarie 2025 - obligatoriu. ANAF va vedea ce cumpărăm, nu doar valoarea produselor, cum e acum, și poate strânge date detaliate despre obiceiurile noastre de consum, atrage atenția Asociația pentru Tehnologie și Internet. 

"Odată ce un cetăţean va plăti o factură către un hotel, către un serviciu, ca să-şi cumpere o maşină de spălat sau ca să facă orice altceva, statul va cunoaşte acest lucru. Asta e o problemă de afectare a intimităţii şi în esenţă a libertăţii personale. Evident că poate descoperi în felul ăsta foarte uşor apăsând pe un buton dacă Bogdan Glăvan a făcut băi de nămol la Techirghiol, dar poate eu nu vreau să ştiu chestia asta", explică Bogdan Glăvan, analist economic.

Statul ar putea avea un control excesiv, spun analiștii

Vezi și

La cumpărăturile online se emit facturi pentru orice achiziție. Statul ar putea avea un control excesiv, spun analiștii. 7 milioane de oameni cumpără de la magazinele online administrate de firme din România. "Eu sunt o persoană libertină, poate îmi fac nişte achiziţii de la un Sex Shop care e legal, dar nu vreau să ştie statul, e ceva private", spune un român. "Din partea mea e foarte bine, că o să controleze toate firmele care încearcă să facă şmecherii, una alta", adaugă altcineva.

Pe acelaşi subiect

Ministrul Finanțelor susține că implementează această măsură pentru a combate evaziunea fiscală, estimată la 160 de miliarde de lei. Din această sumă, 35 de miliarde de lei este doar TVA-ul neplătit. 

"Nu ne interesează informaţiile care privesc cumpărăturile făcute de persoane fizice, pe noi ne interesează TVA să fie virată la bugetul de stat în mod corect, în caz contrar toată sarcina fiscală se mută în zona în care putem afecta sistemul de impozite şi taxe", a explicat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

România, cele mai mici încasări de TVA din UE

Comisia Europeană ne-a cerut să recuperăm din 2025 cel puţin 5% din taxa pe valoare adăugată neachitată către stat. Cum are cele mai mici încasări de TVA din Uniunea Europeană, Guvernul speră ca E-TVA să fie soluţia. Prin acest sistem, ANAF trimite un decont precompletat de TVA cu informaţiile despre livrări sau achiziţii pe care le are, firma verifică sumele comunicate şi face decontul. Dacă sunt diferenţe semnificative, contribuabilul riscă sancţiuni.

După revolta mediului de afaceri, ministerul finanțelor amână aplicarea măsurii până la începutul anului viitor. "În perioada de 6 luni să facem simulari şi să vedem de unde ne provin diferenţele dintre evidenţele fiscului şi contabilităţile contribuabililor", a adăugat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Luna aceasta aduce și alte schimbări pentru firme. De la 1 iulie dispare factura pe hârtie, iar singurul document fiscal care poate fi înregistrat în contabilitate este factura transmisă în Spatiul Privat Virtual de la ANAF. Cei care nu se conformeza riscă sancţiuni de 15% din valoarea fiecărei tranzacții.

Guvernul amână până la 1 ianuarie şi impunerea de sancțiuni pentru e-Transport.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 11 voturi
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Stiri economice » Sistemul E-factura se modifică din nou. ANAF va vedea tot ce cumpără românii: "E o problemă de afectare a intimităţii"