Antena Meniu Search
x

Video Sistemul Garanţie Returnare intră în vigoare pe 30 noiembrie. Sticlele, marcate cu logo special şi mai scumpe cu 50 de bani

A mai rămas o săptămână până când Sistemul Garanție Returnare va intra în vigoare. Producătorii de băuturi spun că, din 30 noiembrie, vor produce numai sticle cu acest logo, dar stocurile vor fi înlocuite treptat. Până anul viitor, în vară, se va merge paralel cu ambalajele nemarcate.

Alin Stan
de Alin Stan

la 22.11.2023, 20:00

Vezi și

După mai multe amânări, sistemul de reciclare intră în vigoare de săptămâna viitoare. Însă va fi o perioadă de tranziţie de câteva luni. Din 30 noiembrie, cu acest logo vor fi marcate toate sticlele de apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase. Le vom găsi la raft, cel ai probabil, abia din ianuarie. Pentru ele vom plăti o garantie de 50 de bani, pe care o vom recupera dacă ducem ambalajele la reciclat.

Cu ajutorul acestui sistem, 7 miliarde de ambalaje de băuturi ar trebui să fie reciclate anual

"Există în acest sens o prevedere legală care permite epuizarea stocurilor aflate, fie la producător, fie per lanţul de distribuţie comercial până la data de 30 iunie anul viitor", a declarat Julia Ferman, Berarii României. De joia viitoare, cumpărătorii vor plăti cu 50 de bani mai mult decât acum pentru fiecare sticlă de băutură. Ulterior, după golirea ambalajului, îl vor duce într-unul dintre punctele de returnare ale comercianţilor dacă doresc să primească suma înapoi. Nu va fi necesară prezentarea unei chitanțe, iar banii vor putea fi recuperați fie în numerar, fie sub forma unor vouchere de cumpărături. Supermarketurile au implementat deja de doi ani propriile automate de reciclare, acestea fiind dotate cu scannere pentru noile etichete.

"Pe eticheta produsului va exista simbolul RetuRo, ambalaj returnabil. Echipamentele sunt configurate să recunoască noua etichetă. Doar acele ambalaje vor fi acceptate", a declarat Nicolae Drimbu, reprezentant supermarket. Primele ambajale care vor apărea pe piaţă cu noul logo vor fi cele de tip PET şi asta pentru că procesul de producţie este unul mai rapid. Nu intră in program sticlele de lapte, iaurt sau ulei şi nici "bag in box-urile". În sate, acolo unde nu există astfel de sisteme instalate, oamenii vor putea preda recipientele direct vânzătorului.

"În pricipiu, sunt aproximativ 80 de mii de comercianţi în toată ţara. Fiecare dinttre acestia are obligatia legală de a-şi organiza puncte de colectare. Colectarea se poate face atât prin acele automate, dar şi manual de către un angajat al magazinului", a declarat Anca Marinescu, RetuRo. Cu ajutorul acestui sistem, 7 miliarde de ambalaje de băuturi ar trebui să fie reciclate anual. În ţara noastră se reutilizează doar 30% din plasticul folosit în industria alimentară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Sistemul Garanţie Returnare intră în vigoare pe 30 noiembrie. Sticlele, marcate cu logo special şi mai scumpe cu 50 de bani