Sistemul Garanţie - Returnare intră în vigoare din 30 noiembrie 2023. Ce înseamnă pentru români
Autorităţile au stabilit un nou termen pentru implementarea sistemului de garanţie returnare şi acesta este 30 noiembrie 2023.
Termenul stabilit iniţial a fost 1 octombrie 2022, dar administratorul sistemului de garanţie-returnare a fost numit abia la sfârşitul lunii august 2022, fapt care a dus la o amânare.
Potrivit solutiidemediu.ro, tot de la 30 noiembrie 2023 va intra în vigoare şi interdicţia de a introduce pe piaţa naţională produse ambalate în ambalajele SGR dacă producătorii nu sunt înregistraţi în SGR sau dacă ambalajele nu sunt marcate corespunzător conform HG 1074/2021.
Ce este Sistemul Garanţie - Returnare
SGR reprezintă un sistem complex prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură de la un comerciant. SGR se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.
- De Ziua Mării Negre, scafandrii scot din apă saci întregi cu gunoaie. Căluţii de mare şi delfinii, în pericol,...
- Voluntarii au strâns 2 tone de gunoaie în doar câteva ore de pe plajele din Constanţa: "Aşteptăm şi turiştii,...
- Incendiul din Bârlad, provocat de o femeie care dăduse foc unor haine în scară. Zeci de oameni au fost evacuaţi
- Ţeapă de proporţii din partea unui importator italian. Cum a încercat să păcălească autorităţile române
După golirea ambalajului, orice român îl poate aduce la punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acel magazin.
Care sunt beneficiile pentru consumatori
Ambalajele băuturilor devin valorificate prin Sistemul Garanţie-Returnare, cetăţenii fiind cei care le schimbă destinația din surse de poluare în resurse.
Consumatorii reprezintă o parte centrală a procesului de colectare. Fără implicarea consumatorului, fără participarea activă și educarea în privința mediului, procesul de reciclare devine dificil și costisitor, cu rezultate care nu se apropie deloc de țintele asumate la nivel de țară.
SGR poate fi numit în mod corect un proiect de țară, pentru că el va funcționa și își va atinge scopul cu implicarea a 19 milioane de cetățeni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰