Antena Meniu Search
x

Câte cereri au fost aprobate la Programul Noua Casă

Criză sau nu, ne dorim să avem casa noastră. Şi pentru asta suntem dispuşi să ne împrumutăm la bănci. Aproape 1.400 de solicitări au ajuns la Fondul de Garantare, din care au fost aprobate deja 445. Asta în condiţiile în care solicitările către bănci sunt de ordinul miilor. Totuşi, brokerii de credite spun că până la finalul anului nu vor fi aprobate mai mult de 5000 de dosare. De trei ori mai puţin faţă de anii anteriori.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 08.10.2020, 00:01

Vezi și
  • 140.000 de euro, valoarea maximă a locuinței prin Programul Noua Casă
  • Fondul de Garantare a aprobat 445 de solicitări
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

De mai bine de o lună Noua Casă şi-a deschis larg uşile. Avansul mic şi garanţia din partea statului îi face pe tineri să caute programul.

Vlad Huțuleac, reprezentant bancă: În acest moment avem undeva la 1200 de cereri in diverse stadii.

Iulia Rusu, reprezentant bancă: Am primit 900 de cereri. Din aceste 900 de cereri, doua treimi au fost aprobate, în sensul că au fost analizate veniturile clienţilor şi s-a oferit aprobarea financiară.

Mii de cereri au ajuns la băncile incluse în program. Fondul de garantare a primit însă mai puţin de 1.400 de solicitări şi a aprobat doar 445. Nicoleta a început demersurile în urmă cu aproape o lună, dar abia acum a primit aprobarea băncii. Motivul: lucrează în turism, sector puternic lovit de pandemie.

Dragos Nichifor, broker bancar: Sunt foarte atente cu angajații din anumite domenii de activitate - HORECA, transporturi, activități în zona de evenimente și într-adevăr cumva băncile încearcă să evite această clientela.

Prin "noua casă" puteţi să vă cumpăraţi şi apartamente mai spaţioase. 140.000 de euro este valoarea maximă a locuinței pe care o puteţi cumpăra prin program. Atenție, însă, banca va finanța cel mult 119.000 de euro. Diferența trebuie achitată de cumpărător sub forma unui avans de 15 la sută. Pentru locuințele vechi, de cel mult 70.000 de euro, banca va finanța doar 66.500 euro. În această situație cumpărătorul trebuie să achite un avans de 5 la sută.

Dragos Nichifor, broker de credite: Dacă comparăm cu anii anteriori e clar că un program funcțional timp de trei luni de zile nu are capacitatea să genereze un număr de dosare finalizate la fel de mare la fel că în anii anteriori, când programul era activ 8-10 luni de zile.

Experţii spun însă că e posibil să nu se închidă mai mult de 5000 de dosare, faţă de 20.000, câte erau în fiecare an până acum. În 11 ani de prima casă au fost acordate aproape 300.000 de credite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Câte cereri au fost aprobate la Programul Noua Casă