Antena Meniu Search
x

Video Statul a stabilit că 3.258 de lei sunt suficienți pentru "un trai decent". Ce poți să cumperi de fapt cu acești bani

Statul vine cu date halucinante privind nivelul de trai rezonabil de la noi din ţară. De exemplu, autorităţile cred că o familie cu doi copii s-ar putea descurca lunar cu aproximativ trei mii de lei. Aceşti bani ar ajunge, în opinia guvernanţilor, pentru întreţinerea locuinţei, alimente, haine, medicamente dar şi recreere. Ba chiar s-ar putea face şi economii din această sumă. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 07.10.2022, 20:08

Vezi și

Cristina Feraru, mamă a doi copii: Am făcut o mică listă cu cheltuielile lunare pe care noi le avem cu doi copii. Grădiniţă - 1.600 de RON, After 1.000-1.200 de RON, rechizite 300 de RON, hrană pentru mic-dejun şi cină 1.800 de lei. Şi am ajuns la 4.700 de lei.

E suma pe care o dă lunar Cristina pentru cei doi copii ai ei. Iar dacă mai adaugă şi cheltuielile cu casa, facturile, transportul, bugetul se dublează.  

Cristina Feraru, mamă a doi copii: Undeva la 8.000 de lei. Suntem noi, doi adulţi şi doi copii. 

De aceeaşi sumă de bani are nevoie şi Daniela Teodorescu, mamă a doi adolescenţi. 

Pe acelaşi subiect

Daniela Teodorescu, mamă a doi copii: Pentru amândoi, că eu tot timpul înmulţesc cu doi, aş pune un minim de o mie de lei. Asta înseamnă rechizite, meditaţii, partea de manuale. Nu mai spun banii de buzunar, pentru că copiii vor măcar 5 lei sau 10 lei pe zi. 

Autorităţile au în schimb alte calcule. Cât crede statul că ne trebuie pentru un trai decent

Mădălina Chițac, reporter Observator: Comisia de insolvență la nivel central vine cu niște date de a dreptul absurde și spune faptul că o familie ar avea nevoie lunar pentru un trăi decent de numai 3.258 de lei. Unui adult ar urmă 999 de lei, unui copil care are peste 14 ani - suma de 735 de lei, iar unui copil care are sub 14 ani - 525 de lei. 

Pentru mâncare, autorităţile spune că unei familii cu doi copii îi ajung 1.399 de lei. 

Adrian Negrescu, analist economic: Un coş simplu, pentru o familie cu 2 copii, să-ți cumperi de la supermarket niște produse te costă undeva la 6-700 de lei pe săptămână. Datele sunt subevaluate din punct de vedere a dimensiunii inflației din România. 

Daniela Teodorescu, mamă a doi copii: Eu le consider o insultă, în condiţiile în care eu şi familia mea, compusă din doi adulţi şi doi copii, locuim într-un apartament de 3 camere. Este absolut un cinisim să afli că în locuinţă, tot ce înseamnă facturi, unt în jur de 508 lei. 

Pentru îmbrăcăminte, statul crede că o familie are nevoie de doar 175 de lei lunar. Iar pentru sănătate 273 de lei. 

Daniela Teodorescu, mamă a doi copii: Weekendul trecut am avut o viroză și am luat câteva medicamente - 250 de lei din start. Culmea cinismului, la această sumă mai poţi să faci economii de 160 de lei. Nu ştiu, stabileşte sumele cineva care nu merge niciodată să facă cumpărăturile. 

Ruxandra Badea, Direcția de Insolvență: Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, se utilizează această valoare a coşului minim lunar de consum, actualizat de către Comisia de Insolvenţă la nivel central,  prin raportarea la valoarea indicelui preţurilor de consum pentru luna iunie. Este mai mare cu 400 de lei. 

Anul trecut, autorităţile spun că o familie putea trăi cu 2.700 de lei

Adrian Negrescu, analist economic: Puterea de cumpărare scade. iar perspectivele calculate de toate aceste comisii nu se reflectă în realitatea oamenilor. 

Datele calculate de Comisia de Insolvenţă sunt relevante în situaţia în care o persoană are datorii şi vrea să deschidă procedura de insolvenţă. 

Ruxandra Badea, Direcția de Insolvență: Acestă valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului, care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor, deoarece este necesară debitorului şi familiei pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic. 

Din Comisia de Insolvență fac parte membri ai ANPC, Ministerul Finanţelor, Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, dar şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Statul a stabilit că 3.258 de lei sunt suficienți pentru "un trai decent". Ce poți să cumperi de fapt cu acești bani