Sumele cu care sunt plătiţi rezerviştii voluntari din Armată s-au triplat. Ce soldă vor primi
Klaus Iohannis a semnat marți, 4 mai 2021, decretul privind noul statut al rezerviștilor voluntari. Legea triplează, la iniţiativa Guvernului, sumele cu care sunt plătiţi rezerviştii voluntari din Armată.
”Rezerviştii voluntari, în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, sunt menţinuţi în sistemul public de pensii, însistemul asigurărilor sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj, beneficiază lunar de o indemnizaţie, în cuantum de 30 % din suma reprezentând solda de funcţie în care sunt încadraţi, conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deţinut. În această perioadă, rezerviştii voluntari sunt contribuabili ai sistemului de asigurări sociale, iar remuneraţia lunară este venit supus impozitului pe venit şi bază de calcul al contribuţiilor sociale, datorate potrivit legii.” precizează noul text de lege. În această perioadă, rezerviştii voluntari sunt contribuabili ai sistemului de asigurări sociale, iar remuneraţia lunară este supusă impozitului pe venit şi bază de calcul a contribuţiilor sociale datorate. Deputații au motivat că remuneraţia de 10% din solda de funcţie a fost apreciată ca fiind foarte scăzută în raport cu obligaţiile şi sarcinile asociate acestui serviciu.
Conform legii adoptate în 2015, remuneraţia era în cuantum de 10% din sumă, reprezentând solda de funcţie pe care sunt încadraţi. De asemenea, se mai menţionează că procesul de recrutare desfăşurat în perioada 2017-2019 nu a asigurat nivelul aşteptat de încadrare a numărului de funcţii prevăzut la această categorie de militari, principalul factor fiind catracterul neatractiv al unor prevederi ale legii 270/2015.
Cât câştigă de acum un rezervist voluntar
Un soldat profesionist are un salariu lunar de 1.857 de lei, prin urmare rezervistul voluntar încasa după perioada de instrucţie, când stă acasa, aproximativ 180 de lei până acum. După triplare va lua 540 de lei. După același model un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de lei. În plus, cât timp este în programul de instruire iniţială sau periodică, voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofiţer şi 4.000 de lei pentru un ofiţer superior, potrivit Adevărul.
Recrutare rezervişti voluntari, acte pentru înscriere
Rezerviştii voluntari reprezintă o categorie de personal militar în rezervă, distinctă faţă de cea a personalului militar în activitate. Pentru înscrierea în procesul de recrutare şi selecţie, candidaţii trebuie să se prezinte la sediile centrelor militare zonale, judeţene sau de sector pe a căror rază îşi au domiciliul, pentru a completa o cerere, având asupra lor următoarele documente:
- actul de identitate, în original şi în copie;
- certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
- acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite, în original şi în copie;
- permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
- livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰