Antena Meniu Search
x

Taxe și impozite plătite direct de pe telefon. Autoritățile au lansat aplicația de mobil Ghișeul.ro

Gata cu cozile la ghişee! Începând de astăzi, ne vom putea plăti taxele, impozitele, amenzile dar şi sute de alte de servicii de pe telefonul mobil. Sistemul oficial de plăţi online al statului, Ghişeul.ro, are începând de astăzi şi aplicaţie mobilă. Aplicaţia poate fi descărcată atât pe telefoanele cu sistem de operare Android, cât şi iOS. Sunt peste 350 de tipuri de servicii publice, taxe şi impozite care pot fi plătite prin aplicaţie, furnizate de peste 1.200 de instituţii şi autorităţi. 

de Redactia Observator

la 26.01.2023, 14:35

Taxe și impozite plătite direct de pe telefon. Autoritățile au lansat o aplicația de mobil Ghișeul.ro - Profimedia

Autorităţile garantează că în perioada următoare aplicaţia va primi mai multe update-uri, astfel încât să putem plăti şi rovigneta sau să ne putem descărca şi cazierul judiciar. Cel mai probabil de luna viitoare. În prezent, Ghişeul.ro este folosit de aproape un milion şi jumătate de oameni. 

Statul promite servicii digitale mai bune

Acest anunț vine la câteva săptămâni după ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat că nu va mai fi necesar să la ghişeu să ne demonstrăm identitatea, pentru că, la nivelul lunii mai ar trebui să fie operational sistemul de identificare digitală. Cazierul judiciar online, prin Ghişeul.ro, va fi introdus până la 1 februarie, a mai spus oficialul.

"Astfel, instituţiile publice înţeleg pentru prima data că nu ele deţin datele noastre, noi cetăţenii deţinem datele noastre şi e datoria instituţiilor nu este să ne pună pe noi pe drumuri ci să pună datele să alegere pentru noi. Tehnic, partea de implementare, lucrurile durează. Suntem pe punctul de a rezolva, la nivelul lunii mai, în acest an, înainte de termen, primul pas al unei tranformări digitale, şi anume identitatea mea digitală în raport cu statul. Eu trebuie să fiu capabil, de la distanţă, să dovedesc statului că eu sunt cel care solicit un anumit serviciu public", a spus ministrul. 

Sebastian Burduja a explicat că, "prin acest sistem informatic, de identificare digitală, din confortul casei noastre ne vom putea autentifica fîcând o poză după buletin, făcând un clip video în care arătând că nu este o tentativă de deep fake, că nu încearcă cineva să ne fure identitatea şi se conferă fiecărui român un utilizator şi o parolă, cu care se va putea autentifica în raport cu toate platformele statului, Ghişeul.ro, Spaţiul Virtual Privat de la ANAF, poate un portal de primărie, Hub-ul de la Ministerul de Interne".

"Nu vom mai trebui să mergem la ghişeu să ne demonstrăm identitatea. La nivelul lunii mai ar trebui să fie operational, el trebuie livrat la finalul anului, fiind un proiect pe fonduri europene, de 20 de milioane de euro", a mai spus Burduja

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Taxe și impozite plătite direct de pe telefon. Autoritățile au lansat aplicația de mobil Ghișeul.ro