Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Topul europenilor care petrec cel mai mult timp la serviciu. Cu cât este plătit un român versus un olandez pentru o lună de muncă

Românii sunt în topul europenilor care petrec cel mai mult timp la locul de muncă. Ultimele date Eurostat arată că angajaţii din Balcani au săptămâni de lucru mult mai lungi decât restul locuitorilor de pe continent. 

de Redactia Observator

la 20.08.2024 , 09:30

În medie, 40 de ore pe săptămână îşi petrec românii la locul de muncă, aproape la egalitate cu muncitorii din Polonia, dar puţin sub cei din Grecia, astfel că suntem pe locul 3 din Uniunea Europeană la acest capitol.

Suntem însă campioni la munca part-time, 27 de ore săptămânal, durată care scade de la un an la altul. Totuşi, cred specialiştii, e doar efectul a ceea ce fac unii patroni: declară mai puţine ore muncite astfel încât contribuţiile să fie mai mici.

Deși suntem printre primii la orele muncite săptămânal, nu suntem deloc eficienţi

Vezi și

La nivel european, dar şi în ţara noastră, bărbaţii lucrează mai mult decât femeile, 40 de ore săptămânal, în timp ce femeile românce, 39,3 - cele mai harnice de pe continent. Cu toate că suntem printre primii la orele muncite săptămânal, spun specialiştii, nu suntem deloc eficienţi.

De exemplu, pentru cele 40 de ore pe săptămână lucrate, un român este plătit în medie cu 740 de euro pe lună, în timp ce un olandez care munceşte doar 32 de ore pe săptămână câştigă 2.000 de euro pe lună. Multe state din vest au trecut deja la săptămână de muncă de patru zile şi în unele cazuri s-a arătat a fi mai eficientă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Ştiri economice » Topul europenilor care petrec cel mai mult timp la serviciu. Cu cât este plătit un român versus un olandez pentru o lună de muncă