Antena Meniu Search
x

Video "Traderii mari nu mai cumpară de la noi". Importurile de cereale din Ucraina, o lovitură pentru fermierii români

Mâna întinsă în ajutorul fermierilor din Ucraina s-a dovedit sabie cu două tăişuri. După ce am făcut coridoare de solidaritate, la începutul războiului, pentru ca Ucraina să poată exporta în siguranţă cerealele, exact marfa ucraineană a fost cea care a adus mulţi agricultori români în pragul falimentului. Preţurile sunt fără concurenţă,  mult sub cele de pe piaţa autohtonă. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 03.02.2023, 21:50

Vezi și

Fermierii autohtoni stau cu recoltele în depozite şi îşi cântăresc pierderile, în vreme ce piaţa noastră este inundată de cereale ucrainene care se vând ca pâinea caldă.

Costel Câmpureanu, agricultor: "Începând din septembrie, octombrie, în momentul în care au început să apară mărfurile din Ucraina pe teritoriul țării, atunci tona de grâu era 1.600, 1.700 de lei tona. Acum e undeva la 1.200. Traderii mari nu mai cumpară de la noi, preferă să o ia pe cea din Ucraina care e mult mai ieftina." 

Ucrainenii au preţuri mai mici cu 50 până la 100 de euro pe tona de cereale. 

Cerealele ucrainenilor, mai ieftine decât cele ale românilor

Pe acelaşi subiect

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Acest culoar de solidaritate a permis tranzitarea produselor pe teritoriul Românie dar, în același tim, si descărcarea lor în România. Prețurile lor au fost convenabile pentru compăratori." 

Cezar Gheorghe - Clubul Fermierilor Români: "Fluxurile ucrainene trebuiau separate de fluxurile de marfă românești. Ar fi trebuit ca noi să avem în mod efectiv niște medii de stocare pentru marfa ucraineană pentru că marfa noastră era prioritară. După ce se ducea presiunea pe recolta și fermierii români își duceau recoltele, putea să plece și marfa ucraineană." 

Doar că în tot acest timp fermierii români făceau coadă la portul Constanţa, unde danele de încărcare pentru cereale erau pline cu marfă din Ucraina. 

Andreea Filip, reporter Observator: "Doar în primele 6 luni, de la începutul războiului, România a ajutat la evacuarea a peste 60% din cerealele ucrainene. Mare parte au trecut pe aici, prin portul Constanța. România a facut investiții importante pentru dezvoltarea portului, având în vedere că este principala rută de export pentru Ucraina." 

Problemele fermierilor români au fost discutate la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Agricultură şi Pescuit al UE. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Comisarul a spus clar că trebuie să sprijine și să intervină pentru fermierii din aceste țări. Aşteptăm răspunsul concret."

Afacerile fermierilor români, în pericol

Anul trecut, România care obişnuia să fie unul dintre cei mai mari exportatori de porumb, a ajuns să cumpere un milion de tone şi să vândă doar 375.000 de tone. În schimb, în cazul grâului, am exportat 2 milioane de tone şi am importat 700.000, iar la seminţele de floarea-soarelui am exportat 100.000 de tone şi am importat 650.000 tone. 

Mulţi fermieri se tem că vor fi nevoiţi să renunţe la afacerile lor. Pe unii îi paşte deja falimentul.

Costel Hulei, agricultor: "Fiecare vrem să continuăm sau visăm ca mâine e mai bine. Dar ajungi să nu mai poți."

Cu sificultăţi mari se confruntă şi agricultorii din Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria, ţări care, la fel ca România, au instituit coridoare de solidaritate pentru grâul ucrainean, la începutul războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » "Traderii mari nu mai cumpară de la noi". Importurile de cereale din Ucraina, o lovitură pentru fermierii români