Antena Meniu Search
x

Video "Trucul" folosit de mulţi angajaţi români pentru a munci mai puţin. Unii îşi reduc timpul de lucru la jumătate

Telefonul mobil face ziua de muncă mai scurtă. Uneori reduce timpul de lucru la jumătate. Sunt concluziile unui studiu recent care arată că trei din 10 angajaţi stau câte două ore pe zi pe telefon în timpul programului. Unii chiar mult mai mult. 

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 06.10.2023, 22:10

Vezi și

De când se conectează la computer şi până la sfârşitul programului de muncă, mulţi angajaţi îşi fac de lucru cu alte activităţi: de la postări pe social media până la pauze de cafea sau bârfe cu colegii. Specialiştii remarcă însă un fenomen nou: folosirea internetului pentru a pierde timpul.

Plictisiţi de muncă, angajaţii stau pe telefon

"Când au un moment liber, unii angajați preferă să stea, să navigheze pe internet sau să se uite pe social media, iar alții preferă să socializeze alături de colegi. Ambele variante sunt bune atâta timp cât se păstrează productivitatea muncii și starea de bine la serviciu", transmite Claudiu Crăciunică, reporter Observator.

"Trebuie analizați alți indicatori. Fiecare corporație sau loc de muncă are niște indicatori de performanță, ăia sunt relevanți în contextul ăsta. s-ar putea să fie bine că faci cyber loafing, inclusiv că îți cumperi o pereche nouă de pantofi", explică Alexandru Negrea, consultant social media.

Pe acelaşi subiect

"Când sunt la birou îmi place să socializez cu colegii. Chiar dacă nu fumez, uneori mai ies cu ei și le țin companie la țigară și mai fac diverse vizite între departamente",mărturiseşte Denisa. "În momentele în care există puțin timp de relaxare prefer să-mi petrec timpul în liniște. Pe internet toată lumea poate fi oricine, poate spune orice și stând sau făcând abuz de social media te rupi de la realitatea zilnică", crede Robert.

Cum e afectată productivitatea la muncă

Mulţi ajung să lucreze efectiv doar jumătate din orele de muncă. "În regulă se spune foarte clar că ar trebui din opt ore pe zi, șase să le lucrăm. În realitate, ne bucurăm dacă sunt patru. Sunt oameni care pur și simplu își schimbă starea de spirit în funcție de adrenalina pe care le-o dă activitatea intensă sau lipsa acesteia", spune Aida Chivu, consultant resurse umane.

Specialiştii au identificat un fenomen nou la muncă "Bore-out", care este apropiat de "Burn-Out". Apare atunci când oamenii nu mai găsesc sens și motivație în munca lor, iar la serviciu sunt apatici. Se refugiază astfel în internet.

"Notificările creează o dependență de telefon și de social media prin faptul că, constant îți lasă senzația că se întâmplă ceva pe internet și ca nu cumva să pierzi chestia aia", adaugă Alexandru Negrea, consultant social media. 

Din acest motiv, angajatorii din mai multe ţări se gândesc fie să ofere activităţi relaxante la locul de muncă, fie să scurteze săptămâna la patru zile de lucru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » "Trucul" folosit de mulţi angajaţi români pentru a munci mai puţin. Unii îşi reduc timpul de lucru la jumătate