Antena Meniu Search
x

Video Românii care ar putea plăti impozit redus. Singura condiţie prevăzută în proiectul de lege

Donatorii de sânge ar putea primi o reducere la impozit. Asta prevede un proiect de lege depus în Parlament. Cât de mare va fi bonificaţia urmează să decidă fiecare primărie în parte. Iar dacă pentru sistemul medical vestea e bună, analiştii economici spun că măsura nu face decât să mascheze creşterile de taxe şi impozite care se anunţă în anul care vine. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 06.10.2023, 22:40

Vezi și

De peste 20 de ani, Geanina Ungureanu donează sânge. 

Din ce în ce mai puţini donatori de sânge

Geanina Ungureanu, donator: Motivul este unul normal. Pentru că este viaţă donarea de sânge. Şi este un lucru atât de simplu, încât toată lumea trebuie să-l facă. Vin regulat, la câteva luni. Este ceva gratuit pe care poţi să-l faci pentru o persoană. 

Adela Cârstea, medic la centrul de transfuzii: De la acel incident, Crevedia, a scăzut numărul de donatori. Astăzi am făcut în jur de 200 recoltări. Ar fi bine să fie 500-600 recoltarea. 

Pe acelaşi subiect

În Constanţa, numărul celor care donează este şi mai mic

În alte mari oraşe numărul donatorilor lor e şi mai mic. Spre exemplu în Constanţa. 

Sincron Niculescu Mădălina, Centrul de Transfuzii Constanţa: Ne confruntăm cu o scădere a numărului a donatori. Dacă până acum aveam 50-60 de donatori pe zi, săptămâna aceasta am fost în scădere, 25, maxim 30 de persoane pe zi. 

Radu Valentin, donator: Suntem un grup de prieteni care donăm sânge constant pentru cei care au nevoie. Donăm constant, la trei luni, patru luni, când se poate.

Donatorii ar putea primi o bonificaţie la impozit

Donatorii ar putea primi în curând o bonificaţie la impozitul pe clădiri şi terenuri. Un proiect de lege în acest sens deja a fost depus în Parlament. Condiţia: să donăm sânge de trei ori pe an. 

Donator: Ar încuraja comunitatea să vină mai des pe aici. E necesar. Anul acesta mi-am înfrânt teama de ace. Şi e deja a treia oară. E un lucru bun, adică e bine să încurajeze lumea să vine să doneze pentru că este nevoie şi vin de atâta timp şi mă uit în jur şi văd cam aceeaşi donatori şi e foarte puţină lume.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Va fi stabilită de fiecare autoritate locală în parte. Şi ar putea să fie, spre exemplu, de 10 procente. Dacă e să luăm un caz concret, la un impozit pentru un apartament, dacă plătim 330 de lei, asta ar înseamna o reducere de 33 de lei. Pe lângă asta, mai putem primi o bonificaţie de 10% dacă plătim impozitul până la sfârşitul lunii martie. Iar cumulat ar înseamna un discount de 66 de lei. 

Ce spun analiştii 

Analiştii atrag însă atenţia că anul viitor este prevazută o creştere a taxelor şi impozitelor  ca urmare a indexării cu rata inflaţiei. 

Cristian Păun, profesor de economie: Este mult mai importantă economia pe care noi am face-o la buget, dacă din impozitele pe care le plătim statul nu le mai cheltuieşte pe prostii. Sau nu mai umple portbajaje întregi din aceste taxe.  Această iniţiativă, sigur, sună bine pentru sistemul medical. Dar mie îmi sună a poveste frumoasă din spatele unei poveşti destul de neplăcute cum este taxarea. 

Mai puţin de 2% din populaţia ţării donează. Anul trecut, spre exemplu, am avut 319 mii de donatori.  Ca să donezi sânge trebuie să ai între 18 şi 60 de ani, peste 50 de kilograme şi să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni. Femeile pot dona între 3 şi 5 ori pe an, iar bărbaţii de până la 6 ori într-un an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Românii care ar putea plăti impozit redus. Singura condiţie prevăzută în proiectul de lege