Antena Meniu Search
x

Video Un agricultor din Gorj a dat lovitura cu fructul-medicament. Are comenzi inclusiv în Finlanda şi Norvegia, iar profitul este uriaş

Gustul succesului este dulce-amărui. A descoperit asta un agricultor din Gorj care a investit într-un fruct medicament: e vorba de aronia. Acum face dulceaţă, tinctură, sirop şi oţet, pe care le vinde în băcănille de la noi, dar are oferte şi de la magazine din ţările nordice. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 06.05.2022, 20:20

Vezi și

Un agricultor din Gorj este printre puţinii cultivatori de aronia din ţară. A pariat pe această plantă în urmă cu aproape 10 ani când a aflat despre efectele sale miraculoase. 

Marius Toporişte, antreprenor: Ideea a venit din două zone, două surse. Din Canada, acolo unde am nişte rude. Acolo fructul se găseşte la liber, la liziera pădurilor, dar şi din Polonia, unde se cultivă Aronia. M-a atras pentru că am văzut pe internet câteva studii făcute de institute celebre din America de Nord, despre acest fruct. Studiile arată că este un fruct excepţional pentru sănătate.

Investiţia se ridică la 10 mii de euro la hectar, dar profitul este dublu după câţiva ani când planta ajunge la maturitate

Marius Toporişte, antreprenor:  Este foarte greu cu forţa de muncă. Foarte scumpă, sunt cheltuieli mari cu întreţinerea şi cu recoltarea Aroniei. 

Pe acelaşi subiect

Din fruct, agricultorul prepară dulceaţă, sirop şi oţet bio, după reţete de acum câteva secole. Bunicii numesc planta scoruş negru.

Marius Toporişte, antreprenor: Este un oţet special, nefiltrat după o reţetă tradiţională veche de 200-300 de ani din această zonă.

Produsele ajung acum în mai multe magazine din România, dar în curând vor merge şi la export.

Marius Toporişte, antreprenor: Le vindem în plafare, le vindem în diverse băcănii. Avem discuţii avansate să vindem şi în Anglia, Finlanda şi Norvegia

Aronia este numită şi "fructul cos­monauţilor"

Aronia este numită "fructul cos­monauţilor", pentru că astronauţii ruşi ar fi adus-o pentru pri­ma dată în Europa, în anii '50. Este considerată un fruct medicament, care îmbunătățește vederea, reglează colesterolul şi glicemia dar luptă şi cu efectele îmbătrânirii. 

Cristina Cornoiu, medic: Are un efect antioxidant puternic, tocmai pentru că are un conţinut mare de carotene şi gluteină. Are efect în imbunătăţirea sistemului imunitar  Se face o cură de suc de aronia cu 30 de minute înaintea mesei , de trei ori pe zi câte 50 de ml. Pentru persoanele sănătoase, cura are o durată de circa o lună, iar pentru persoanele cu afecţiuni se poate extinde pe o perioadă mai lungă de timp.

Un borcan de dulceaţă de aronia porneşte de la 15 lei, iar un litru de sirop poate fi cumpărat cu 70 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Un agricultor din Gorj a dat lovitura cu fructul-medicament. Are comenzi inclusiv în Finlanda şi Norvegia, iar profitul este uriaş