Video O livadă de aluni, afacerea de succes a unui tânăr din Alba. A preluat ideea de la fratele său, stabilt în Italia
A pus bazele unei afaceri mai puţin obişnuite, dar care îi aduce an de an venituri peste medie. Un agricultor din judeţul Alba cultivă aluni din soiuri italiene, iar recolta fie o vinde, fie o procesează chiar el într-o mică hală de producţie. Dacă la început nu ştia mai nimic despre această industrie, acum bărbatul a ajuns să ofere consultantă şi altora.
Daniel Crăiţa cultivă aluni pe un deal din localitatea Ciuguzel. A preluat ideea de la fratele său stabilt în Italia care l-a ajutat cu primii puieţi.
Daniel Crăiţa, fermier: În 2013, am înfiinţat o plantaţie de alun. Ideea mi-a venit pentru că fratele meu este în Italia şi se ocupă la rândul lui de o plantaţie familială acolo. Am văzut că au început şi în România să se facă şi mi-am zis de ce nu? Hai să încercăm şi noi!
De atunci şi până acum, Daniel şi-a dezvoltat afacerea, iar în prezent se laudă cu 12 hectare cultivate. Recolta de pe un singur hectar îi aduce în buzunar aproape 4.000 de euro. Din cauza secetei prelungite în fiecare an, Daniel ar vrea acum să investească într-un sistem de irigaţii.
Daniel Crăiţa: Este benefic pentru plante şi, bineînţeles, pentru veniturile noastre.
- Cafea cu gust de drumeţie. Doi soţi din Cluj şi-au transformat visul într-o afacere de succes
- Afacere inedită în Gorj: crescătorie de râme de California. Investiţia e minimă, iar profitul se observă imediat
- Carnea de pui s-ar putea scumpi cu cel puţin 20% în acest an. Producătorii avertizează marile lanţuri de...
Daniel Crăiţa nu se ocupă numai de cultivarea alunilor
Fermierul şi-a deschis şi o hală de producţie unde depozitează şi prelucrează recolta.Cu ajutorul unor utilaje, sparge alunele, extrage miezul, îl prăjeşte, îl ambalează şi îl scoate la vânzare. Un kilogram de alune în coajă se vinde cu aproximativ 15 lei, în timp ce miezul ambalat costă 10 lei suta de grame.
Grozav Sorin, muncitor: Primul proces a fost procesul de spargere pe care l-am făcut la maşina de spart. După care am venit aici, le-am pus pe masă. Acum sortăm miezul de coajă, după care se pun în maşina de prăjit. După ce o să le prăjim, o să le punem în maşina de împachetat şi o să le ambaleze.
Daniel Crăiţa oferă şi consultanţă celor care doresc să înceapă un astfel de business.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰