Antena Meniu Search
x

Ungarii vor da în continuare sub 6 lei pe benzină și motorină. Budapesta a prelungit plafonarea prețurilor la carburanți și alimente de bază

Guvernul de la Budapesta a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili şi la unele alimente de bază în Ungaria, în timp ce plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare va rămâne în vigoare până la finalul anului, a anunţat joi premierul Viktor Orban, pe pagina sa de Facebook, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 16.06.2022, 22:13

premierul maghiar Viktor Orban
Ungarii vor da în continuare sub 6 lei pe benzină și motorină. Budapesta a prelungit plafonarea prețurilor la carburanți și alimente de bază - DPA Images / Marton Monus via HEPTA

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, inflaţia a crescut semnificativ în Europa Centrală, amplificând presiunile asupra preţurilor deja puternice în urma pandemiei şi determinând băncile centrale să majoreze brusc dobânzile.

În Ungaria, rata inflaţiei a crescut luna trecută la peste 10%, în timp ce forintul s-a depreciat la un nivel-record faţă de euro, forţând Banca Centrală să majoreze dobânzile.

Grupul energetic ungar MOL a cerut retragerea graduală a măsurii. Preşedintele director general al MOL, Zsolt Hernadi, a afirmat în presa locală că eliminarea treptată a plafonării preţurilor la benzină şi motorină va fi necesară pentru asigurarea siguranţei aprovizionării pe termen lung.

Ungurii vând benzină și motorină la prețuri mici, însă numai pentru ei

Pe acelaşi subiect

De asemenea, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a cerut Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine, în caz contrar riscând declanşarea unei proceduri de infringement, potrivit unei scrisori a Comisiei Europene consultate de Reuters.

Breton a precizat că executivul UE îşi rezervă dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce, în cele din urmă, la acţiuni în justiţie împotriva Ungariei şi posibile amenzi.

Guvernul de la Budapesta a anunţat, în noiembrie, că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,25 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi. De asemenea, în februarie, au fost plafonate preţurile unor alimente de bază.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Ungarii vor da în continuare sub 6 lei pe benzină și motorină. Budapesta a prelungit plafonarea prețurilor la carburanți și alimente de bază