Antena Meniu Search
x

Video Val de scumpiri, după ce preţul gazelor naturale a "explodat" la bursă. La ce trebuie să fie atenţi românii cu contracte pe piaţa concurenţială

Din 2022, factura la gaze ar putea costa dublu! Asta pentru că preţul gazelor naturale a "explodat" la bursă. Primii afectaţi vor fi cei care trebuie să-şi încheie un nou contract, după ce documentul anterior, valabil doar un an, va expira. Experţii avertizează că nu este singura scumpire care va urma.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 30.07.2021, 15:26

Vezi și

Scumpirea gazelor naturale se va simţi în primul rând în rândul oamenilor care au trecut pe piaţa concurenţială în 2020. Contractele le expiră după un an şi trebuie să încheie altele. Iar, în curând, furnizorii îşi vor modifica preţurile ca urmare a schimbărilor de pe bursă.

Dumitru Chisăliţă, preşedinte Asociaţia Energia Inteligentă: Vor avea un preț semnificativ mai mare decât prețul de anul trecut. Între 75 și 105 % faţă de prețul pe care l-au avut în contract în 2020.

Românii care au trecut pe piaţa concurenţială trebuie să fie cât se poate de vigilenţi. Majoritatea contractelor au clauze de prelungire la preţul comunicat de furnizor printr-o simplă modificare. Asta înseamnă că oamenii nu vor mai semna un alt contract.

Cum pot scăpa românii de scumpirea la gaze

Pe acelaşi subiect

Există, totuşi, o ieşire din acest cerc vicios. Soluţia ar fi să cereţi furnizorului actual oferta de preţ pentru noul an contractual, pe care să o comparaţi cu celelalte oferte de pe piaţă. Dacă vi se pare că preţul e prea mare, ori renegociaţi contractul, ori schimbaţi furnizorul. Altfel, riscaţi ca la iarnă să plătiţi facturi la preţ dublu.

Ioan Purica, expert în energie: Asta reprezintă puterea de negociere a consumatorilor. Sper să avem furnizori care înțeleagă bine lucrul asta și să nu exagereze cu preţul gazului. 

Mai ales că seria scumpirilor va continua. Tot din cauza schimbărilor de pe bursă, se vor înregistra creşteri de preţ între 10 şi 30 la sută atât pe piaţa alimentară, cât şi pe cea imobiliară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Val de scumpiri, după ce preţul gazelor naturale a "explodat" la bursă. La ce trebuie să fie atenţi românii cu contracte pe piaţa concurenţială