Antena Meniu Search
x

Video Scumpiri la energia electrică după liberalizare. ”Nu ni se explică totul cum trebuie și nu știi ce suprize poți să ai”

Prima zi de iulie vine la pachet cu scumpiri la energie electrică. Este data de la care dispar reducerile furnizorilor, iar experţii vorbesc despre creşteri de preţ de aproape 8%. Afectaţi sunt în primul rând cei aproape cinci milioane de români care n-au apucat să treacă pe piaţa concurenţială. Şi cum o veste proastă nu vine niciodată singură, şi facturile la gaze vor fi mai mari cu 20%.

de Redactia Observator

la 16.06.2021, 20:42

Vezi și

Românii care nu au optat pentru un contract nou pe piaţa liberă a energiei plătesc facturi cu 26 la sută mai mari în ultimele luni la curent electric.

Femeie: ”Nu ni se explică totul cum trebuie și nu știi ce suprize poți sa ai”

Bărbat: ”Cam complicat după părerea mea. Nu folosesc online. Mai bine să vii personal”.

1,3 milioane de români au ales un contract de piaţă liberă

Pe acelaşi subiect

De la începutul anului şi până acum doar 1,3 milioane de români au încheiat un contract de piaţă liberă. Cei care nu au făcut-o încă riscă să plătească, de luna viitoare şi mai mult. Facturile ar putea fi cu aproape 8% mai mari. Explicaţia?

Dumitru Chisăliţă, expert in energie: ”Putem s-o punem pe seama eliminarii discount-urilor, dacă vorbim de serviciul universal, pentru consumatorii casnici. Aceste discounturi urmând să fie ridicate la 30 iunie 2021”.

Asta înseamnă, la un consum mediu de 125 kwh/lună cu aproape 100 de lei mai mult pe an.

Tânăr: ”Am văzut știrea ca o să se scumpeasca și am zis: ba de ce sa plătesc mai mult, las ca vin sa fac un nou contract”

Probleme și pentru cei care au intrat pe piața liberă

Surprize pot fi şi la contractul nou. Uneori socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele de la ghiseu. La cozi stau însă şi cei care sunt deja în piaţa liberă. Ei au alte probleme.

Doamnă: ”Mi-a venit o factura foarte mare, de 665 lei în condițiile în care facturile mele erau de 200 – 300 maxim”.

Experţii ne sfătuiesc să semnăm cât mai repede un contract de piaţă liberă, dar să fim atenţi la toate detalii.

Teodora Vasâlca-Cimpoi, consultant in energie: ”Dacă lucrezi de acasă, ai și copii care învață, studiaza de acasă, atunci poate mai potrivita e o oferta cu abonament”

Și gazele naturale se scumpesc 

Răzvan Nicolescu, expert în energie: ”Pe gaz natural noi am avut un consum mult mai mare decât consumul de anul trecut, neasteptat de mare, neplanificat, adică fără contracte. În consecinta trebuie să importam mai mult gaz la niște preturi mai mari”.

Chiar si cu 20%, potrivit estimărilor. Legislaţia prevede ca pana pe 30 iunie 2021 cei care vor să isi renegocieze contractul sau sa treaca la un alt furnizor trebuie sa notifice furnizorul actual. Daca nu fac nimic vor plăti tariful impus de furnizorul actual.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri economice » Scumpiri la energia electrică după liberalizare. ”Nu ni se explică totul cum trebuie și nu știi ce suprize poți să ai”