Antena Meniu Search
x

Video Valul de scumpiri continuă: Drumul laptelui, de la 3,5 lei la producător la 7 lei în magazin

De la lună la lună, scoatem tot mai mulţi bani din buzunar pentru alimentele de bază. După ulei, cartofi, făină si ouă, laptele şi produsele derivate s-au scumpit şi ele cu 10% în ultimele şase luni. Fermierii se plâng că şi aşa preţul e mic dacă iau în calcul cheltuielile cu furaje şi utilităţi. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 31.03.2022, 20:07

Vezi și

Gheorghe Vâlceanu este unul dintre puţinii fermieri din Gorj care au reuşit să-şi facă propria afacere profitabilă din creştere vitelor. Deţine o fermă cu peste 40 de vaci, dar scumpirile din ultima perioadă i-au diminuat considerabil profitul.

Gheorghe Vâlceanu - fermieri: Sunt cheltuieli foarte mari. Motorina, vedeţi că s-a dublat preţul la ea. Piesele pentru utilaje, ca să le întreţii toate sunt scumpe. Curent, apă, absolut tot.

Singura soluţie pentru a evita falimentul, în condiţiile în care se aşteaptă la noi scumpiri, a fost să crească preţul.

Gheorghe Vâlceanu - fermier: Un litru de lapte l-am făcut acum, după scumpirile acestea, l-am făcut în jur de 5 lei.

Pe acelaşi subiect

Se scumpesc şi derivatele din lapte

Pe lângă vânzarea proprie, pe care o fac de acasă, fermierii trimit lapte şi către centrele de colectare şi fabrici. Aici este aplicat un adaos de 2,5 lei pentru fiecare litru cumpărat cu doar un leu. În creştere cu 10% faţă de luna octombrie.

Ivona Romanescu, reprezentant fabrica: Este prima dată când laptele în primăvară în loc să se ieftinească, s-a scumpit. În jur de 3,5 (n.r lei /litru) fără TVA.

Cu acest preţ, laptele pleacă spre supermarketuri, acolo unde se adaugă TVA-ul, dar şi adaosul magazinului. Consumatorii finali ajung să plătească în jur de 6-7 lei pentru un litru de lapte. Odată cu laptele s-au scumpit şi produsele derivate. Un kilogram de brânză de vacă sau de oaie a ajuns să coste între 25 şi 35 de lei. Iar caşcavalul depăşeşte şi el 20 de lei pe kilogram. 

Comerciant: E suficient cât de scump e acum.Râmân cu el nevândut. 

Client: Iau mereu şi este diferenţă. Se simte scumpirea.

Scumpirile nu se vor opri însă aici. Experţii au avertizat încă de săptămâna trecută că războiul din Ucraina va duce la noi creşteri de preţuri, la nivel global, în contextul în care se aşteaptă la probleme suplimentare ale aprovizionării cu îngrăşăminte şi furaje.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Valul de scumpiri continuă: Drumul laptelui, de la 3,5 lei la producător la 7 lei în magazin