Românii care ar putea ieşi la pensie cu 2 ani mai devreme. Legea, depusă în Parlament
Veşti bune pentru zeci de mii de români, care s-ar putea pensiona cu doi ani mai devreme, fără penalizări. Legea iniţiată de doi deputaţi PNL a trecut de votul Senatului şi a fost depusă în Parlament. Există însă o serie de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să se pensioneze anticipat astfel. Potrivit Ordonanţei 168/2022, punctul de pensie a crescut, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei.
Legea care prevede pensionarea mai rapidă, fără penalizări, a zeci de mii de arădeni a primit un vot favorabil din partea Senatului. Iniţiată de deputaţii PNL Sergiu Bîlcea şi Glad Varga, din Arad, legea se referă la pensionarea anticipată a persoanelor expuse la poluarea generată de Combinatul Chimic Vladimirescu. În plus, aceştia trebuie să locuiescă de peste 30 ani în Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir și Mândruloc. Doar dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, arădenii se pot pensiona anticipat, fără penalizare, cu doi ani înaintea vârstei prevăzute de lege.
Zeci de mii de românii ar putea ieşi la pensie cu 2 ani mai devreme
"Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o împreună cu Sergiu Bîlcea pentru a extinde categoria de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare a fost adoptată de Senat cu majoritate de voturi. Urmează dezbaterile procedurale şi în Camera Deputaţilor, unde sper că va exista aceeaşi direcţie favorabilă adoptării, pentru că, practic, se elimină discriminarea oamenilor afectaţi de emisiile de gaze şi vapori provenite de la fostul Combinat de Îngrăşăminte Chimice din zona judeţului nostru", a declarat deputatul Glad Varga, potrivit aradon.ro.
"Este un act de dreptate pentru locuitorii de aici, care trebuie să beneficieze de facilități similare cu alte localități afectate de poluare. Legislația prevede acest tip de facilități pentru zonele afectate de poluare, este și cazul celor din localitățile amintite. Sperăm să avem o lege favorabilă, care ajută foarte multe persoane din Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir și Mândruloc", a adăugat deputatul Sergiu Bîlcea.
Veşti pentru pensionarii români
În România, valoarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari a crescut, de la 1 ianuarie 2023, la 1.125 de lei, potrivit Ordonanţei 168/2022. De asemenea, şi punctul de pensie a crescut la 1.785 lei.
Iată şi ce pensie primesc românii care nu au lucrat niciodată în viaţa lor. Conform Ordonanţei Trenuleţ, pentru "a evita excluderea socială a unei părți dintre pensionarii sistemului public de pensii, care reprezintă o categorie defavorizată de persoane în contextul crizei economice actuale, și pentru asigurarea unui venit minim de subzistență, avându-se în vedere situația economică și socială din România", s-a decis majorarea indemnizaţiei sociale la 1.125 de lei.
CNPP: Aproape 5 milioane de pensionari în România, în decembrie 2022
Un număr de 4.787.920 pensionari era înregistrat în decembrie 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.739 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 694.843 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 506 lei.
Din numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.823.804 persoane, dintre care 2.200.689 femei, în timp ce pensia medie se situa la 1.937 de lei, scrie Agerpres.
Pensie anticipată primeau, în decembrie 2022, un număr de 7.699 persoane (2.470 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 91.564 de persoane (1.796 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 398.983 persoane (pensie medie de 781 lei), dintre care 44.794 persoane pentru gradul I de invaliditate (671 lei, pensie medie). În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 465.724 persoane (908 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 146 pensionari (421 de lei în medie).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰