Antena Meniu Search
x

Video "Acum sunt magazii". Zeci de elevi din Galaţi învaţă în clase cât o debara. Foste duşuri ale unui cămin, transformate în săli de curs

Sistemul educaţional din Romania îşi arată încă o dată limitele. Ore ţinute în foste magazii sau în băile comune ale unui fost cămin. Aşa învaţă elevii celui de-al doilea liceu din Galaţi din punct de vedere al performanţelor. În alt colţ al ţării - în Arad - elevii unei şcoli sunt nevoiţi să folosească grupuri sanitare ce au ferestrele zidite. 

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 07:51

Vezi și

Clădirea Colegiului Naţional Mihail Kogălniceanu din Galați este în reabilitare, iar singura soluție găsită de conducere pentru continuarea cursurilor... a fost să-i mute pe elevi într-un fost cămin al altei școli. Acolo, condițiile în care învață copiii sunt de neimaginat.

Reporter: Ce suprafață are această clasă?

Profesor: 12 sau 15 metri pătrați. 

Reporter:  Este un fost duș al căminului? 

Pe acelaşi subiect

Profesor:  Da, au fost, dar acum sunt magazii. 

Zeci de olimpici la concursuri naționale și internaționale învață acum în săli de clasă cât o debara de apartament.

Adrian Obreja - reporter Observator: In acest moment sunt 23 de elevi în clasa. In mod normal, 28, dar 5 lipsesc. Condițiile de predare și învățare sunt extrem de dificile mai ales că tabla a fost pusă în urma cu o săptămână.

Adriana Postelnicul - profesor limba română: Mi s-a părut strâmtă sala. Și nu era tabla. Tabla a fost adăugată ulterior. Chiar și la evaluare, nu știu dacă se poate susține o lucrare de control pentru că ei fiind foarte îngrămădiți e dificil.

Ore de curs ţinute în magazii şi băi comune

Aceasta sală e una fericită. Unele ore se țin chiar și în fostele dușuri ale căminului de la liceul Radu Negru. 

Adrian Obreja - reporter Observator: Într-o sală de clasă care nu are mai mult de 3 metri lățime se învață limba engleza intensiv. Aici erau fostele dușuri ale căminului. Se vad in perete in continuare robineții. Au rămas aici.

Părinții sunt foarte nemulțumiți din cauza condițiilor în care învață copiii lor, dar mulți se tem să vorbească.

PărinteToată lumea a fost nemulțumită, dar pentru că bullyingul este extrem de dezvoltat în școlile românești, e firesc să aibă rețineri și să nu fie destul de vocali în toată această nemulţumire. Pentru că... copiii vor avea de suferit.

Iarna bate la uşă, iar conducerea școlii încă nu știe dacă va fi căldură în clase.

Mădălina Popescu - director: Nu știu. Nu am de unde să știu dacă o să fie. E prea devreme. Ce știu e că a solicitat primăriei sa vina să facă o verificare a a sistemului, cum se face înainte.

Adrian Silvestru - purtător de cuvânt ISJ Galați: Noi suntem acum în situația în care un ochi plânge unul rade. Cu siguranță ne vom bucura când lucrările se vor fi terminat la colegiul mihail Kogălniceanu. Întâmplarea face că și copilul meu tot acolo învață, deci știu foarte bine care sunt condițiile.

Alt colţ de ţară, probleme la fel de mari. O şcoală din satul Sâmbăteni, judeţul Arad, are toate geamurile grupurilor sanitare zidite.

Mihaela Visental -  prof scoala Sambateni: După cum vedeţi, aşa arată o toaletă în secolul 21! Fără geamuri. Nu poţi deschide, nu poţi aerisi. Stăm cu uşile deschise. Iar iarna... S-a întâmplat să se ia curentul, nu mai vezi absolut nimic.

Există şi o explicaţie pentru această situaţie revoltătoare. În urmă cu câteva luni s-au executat lucrări de reparaţii la acoperişul unei clădiri lipite de şcoală. Acolo a fost amplasată centrala de încalzire pe lemne, iar ca să intre în legalitate şi să primească aviz din partea ISU, în jurul acestei construcţii nu trebuie să existe geamuri.

Daniela Herbei - director şcoală: În urma acestor lucrări au fost acoperite geamurile care existau, au fost zidite. Am discutat în consiliul de administraţie, am discutat cu domnul primar. Este foarte dificil din cauza mirosului. Încercăm să aerisim, să ţinem uşile deschise. 

Ruxandra Klein -  purtător de cuvânt ISU Arad: În cazul în care nu se respectă distanţele de siguranţă ale unei clădiri faţă de construcţiile adiacente este necesară luarea unor măsuri compensatorii astfel încât dacă se iniţiază incendiul la o clădire să se asigure limitarea propagări incendiului de la o clădire la alta.

Ioan Turcin - primar Păuliş: După ce primim toate avizele, soluţii avem, le găsim, dar după ce facem recepţia lucrării putem interveni prin acele geamuri în plafon.

Până la rezolvarea problemelor birocratice, elevii şi profesorii vor îndura în continuare condiţiile actuale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » "Acum sunt magazii". Zeci de elevi din Galaţi învaţă în clase cât o debara. Foste duşuri ale unui cămin, transformate în săli de curs