Antena Meniu Search
x

Video Antonia, tânăra româncă de doar 10 ani care a reuşit o performanţă uimitoare: e campioană absolută la Olimpiada Internaţională de Aritmetică Mentală

Recită poezii în timp rezolvă înmulţiri de ordinul milioanelor mai repede decât un calculator. Sunt minţile sclipitoare ale copiilor români care s-au întors acasă cu trofee din Dubai, de la Olimpiada Internaţională de Artimetică Mentală. Au reuşit printr-o metodă japoneză de calcul, care îi învaţă să şi folosească ambele emisfere ale creierului.

de Redactia Observator

la 17.02.2022, 20:02

Vezi și

În mintea Antoniei este proiectat Sorobanul sau Abacul japonez, primul "calculator" care ajută copiii să efectuze foarte rapid toate operaţiile matematice. 

"- 37 + 51 - 66 + 77 - 65 ?

- 34! 

- Wow! Cum ai reuşit? 

Pe acelaşi subiect

- Am proiectat sorobanul acesta în mintea mea şi am început să fac calcule. Dacă nu faci o zi două, pierzi totul, pentru că nu mai reţine mintea". 

Trei ani de pregătire i-au adus astăzi trofeul international la Olimpiada de Artimetica Mentală din Dubai pentru categoria de vârsta 10-11 ani.

"Când anunţau castigatorii, săream de pe scaun, credeam că e numele meu. Când au ajuns la marele câştigător, The champion of champions, mi-am pus rucsacul pe spate şi am zis haide să plecăm, că nu avem nicio şansă. Am fost foarte mândra pentru că am cântat imnul României", spune Antonia.

Nomin Damdin, fondator centru de Educaţie Japoneză: Nu trebuie sa fii supradotat sau un geniu ca sa poti face acest lucru. Cursanţii noştri pot să facă două lucruri deodată, pentru că atunci când recită poezia, o scot din memorie, şi când fac calcule folosesc emisfera dreaptă, şi la poezie, emisfera stângă. 

Sute de copii din 13 ţări au avut de efectuat 160 de calcule matematice în cel mult 10 minute la olimpiada din Dubai.  

Theodor, campionul absolut din clasa a doua

Theodor este în clasa a doua şi a rezolvat totul în 6 minute. A obtinut titlul de campion absolut! 

"Fără matematică nu se poate face nimic! Mi-ar plăcea să mă fac constructor, om de ştiinţă, muzician", spune Theodor.

Are toate şansele, spun profesorii lui, pentru că metoda japoneză ajută noile generaţii de copii să aibă viteză de procesare a informaţiilor foarte mare, să îşi dezvolte concentrarea, dar şi răbdarea la capacitate maximă. 

"Eu fac Soroban de trei ani, acum sunt la nivelul 4. La înmulţiri primesc cifre cu milioane, iar la împărţiri cu sute", spune Yasmine, care a câştigat locul I la concurs. 

Calculul mental japonez poate fi învăţat de copii începând de la vârsta 5 ani, dar nu mai târziu de 14 ani, în centre educaţionale private din Bucureşti. Preţurile încep de la 500 de lei pe lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Educatie » Antonia, tânăra româncă de doar 10 ani care a reuşit o performanţă uimitoare: e campioană absolută la Olimpiada Internaţională de Aritmetică Mentală