Antena Meniu Search
x

Au început înscrierile la clasa pregătitoare, etapa a II-a. Procedură şi calendar complet pentru "clasa zero"

Înscrierea în clasa pregătitoare continuă cu etapa a II-a. Începând de azi, 31 mai, părinţii îşi pot înscrie copiii în "clasa zero", dacă aceştia nu au fost cuprinşi sau nu au participat la prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 31.05.2022, 15:01

O fetiţă este dusă de mână de tatăl ei la şcoală, în clasa pregătitoare
Din 31 mai încep înscrierile la clasa pregătitoare, etapa a II-a, și țin până pe 7 iunie. Cererea-tip și calendarul - Shutterstock

Înscrierile la clasa pregătitoare, etapa a II-a, încep astăzi, 31 mai, și durează până la data de 7 iunie, potrivit calendarului oficial. În această perioadă, părinții vor completa cererea-tip, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor.

Rezultatele primei sesiuni de admitere la clasa pregătitoare au fost, teoretic, afişate pe 27 mai. Părinţii care nu şi-au regăsit numele copiilor pe listele de admiteresau care nu au participat la prima etapă de înscriere o pot face între 31 mai şi 7 iunie. 

Cererile-tip de înscriere pot fi completate doar pentru unitățile de învățământ la care există locuri disponibile, după cum se arată în metodologie. „Unitățile de învățământ care nu mai au locuri disponibile nu pot primi cereri-tip de înscriere în învățământul primar în etapa a doua, iar opțiunile online pentru aceste unități de învățământ sunt respinse de aplicația informatică”, informează Ministerul Educaţiei.

„În cererea-tip de înscriere pentru etapa a doua, părinții completează, în ordinea descrescătoare a preferințelor, maximum trei opțiuni pentru unități de învățământ la care mai există locuri disponibile”, prevede art. 24 alin. (3) din metodologie.

Pe acelaşi subiect

Care sunt criteriile de departajare pentru înscrierea în clasa pregătitoare

Dacă într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, se aplică criterii de departajare generale și specifice:

  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
  • existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

Repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate mai sus, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criterii.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare școală și trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale de acces la educație, se arată in document.

A doua etapă de înscriere în învăţământul primar:

  • 30 mai 2022 - Comunicarea, prin afişare la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul şcolar;
  • 31 mai – 7 iunie 2022 - Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
  • 10 iunie 2021 - Afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale pentru clasa pregătitoare.

În perioada 1 septembrie – 8 septembrie 2022 va avea loc centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor/ tutorilor legal instituiţi/ reprezentanţilor legali ai copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » Au început înscrierile la clasa pregătitoare, etapa a II-a. Procedură şi calendar complet pentru "clasa zero"