Antena Meniu Search
x

Video Doar 6 elevi din 100 au scris fără greşeală la proba de Limba Română de la Evaluarea Naţională. Cîmpeanu: "Subiectele au fost corect calibrate"

Absolvenții de clasa a 8-a au luat cele mai mari note la Evaluarea Națională din ultimii 10 ani. 82% dintre elevi au fost notaţi peste 5. Subiectele au fost uşoare, dar cu toate acestea, numai şase candidaţi dintr-o sută au scris fără greşeală la limba română. Problemele cele mai mari au fost la conjugarea verbelor "a fi" şi "a vrea".

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 23.06.2022, 19:49

Vezi și

Alexandru este unul dintre cei aproape 3.000 de elevi din țară care au luat 10 la matematică, la examenul de final de clasa a opta. La română, însă, doar 810 au primit calificativul maxim. "Mie mi-au pus probleme cele de la română. Mă gândesc dacă să fac contestație. E o notă mare, doar că ce am vorbit cu doamna directoare, pot mai mult", a declarat Alexandru.

În întreaga țară, peste 82% din totalul elevilor care au susținut Evaluarea Națională au obținut medii peste 5

În situația lui sunt mulți alți tineri care cred că la română au fost subevaluați. Ministrul Educaţiei spune că gramatica a dat bătăi de cap multor candidaţi dar şi că unii profesori nu au acordat un punctaj corect la întrebările tip grilă. "Nu li s-au părut grele, însă ceva la corectură s-a întâmplat. De exemplu, la română este o răsturnare a valorilor, într-o manieră inexplicabilă", a declarat Ionela Neagoe, director liceu. Sorin Cîmpeanu consideră că subiectele au avut un nivel de dificultate potrivit. "Nici ușoare, nici grele. Corect calibrate. Ăsta este termenul! Bucuria unui elev nu trebuie să fie luată de nimeni, pentru că asta vrem să facem... școala mai prietenoasă", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

În întreaga țară, peste 82% din totalul elevilor care au susținut Evaluarea Națională au obținut medii peste 5. Ca şi anii trecuţi, mediile din mediul rural au fost mai mici decât cele din oraşe. "Sunt județe multe în care nu e nicio medie de zece", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. Cele mai mari medii au fost înregistrate în Cluj, București, dar și Brăila. Pe de altă parte, însă, la polul opus, în Teleorman au fost înregistrate cele mai puține medii peste 5. Un motiv de bucurie pentru profesori a fost în schimb numărul candidaților înscriși la examen. "Este un număr mai mare decât numărul candidaților înscriși în anii 2016, 2017, 2018, 2019 și 2021, mult mai mare!", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. Față de anul trecut, s-au înscris cu 24.000 mai mulți elevi, respectiv aproape 145.000 de tineri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Educatie » Doar 6 elevi din 100 au scris fără greşeală la proba de Limba Română de la Evaluarea Naţională. Cîmpeanu: "Subiectele au fost corect calibrate"