Antena Meniu Search
x

Video Documente şi analize medicale de care copiii nu au de fapt nevoie, la început de an şcolar. Clinicile private nu ezită: le cer părinţilor şi 150 de lei

N-a început anul şcolar, dar au început grijile. Părinţii au primit de la multe şcoli şi grădiniţe o listă de investigaţii medicale. Analize şi adeverinţe care să arate starea de sănătate a copiilor. Medicii şi asociaţiile de părinţi spun că sunt ilegale şi sunt doar anumite situaţii în care solicitarea lor e justificată. 

de Redactia Observator

la 23.08.2022, 19:57

Vezi și

O grădiniţă privată din Sectorul 4 din Capitală cere un dosar cu tot felul de analize pentru copiii de la grupa mare: "Un aviz de intrare în colecitivitate ce se emite de medicul de familie. Pentru dosărelul lui medical, copie după certificatul de vaccinări, se va face un copro şi un nazal, dacă nu le are deja să ni le daţi. Şi nazalul".

Pe grupurile on-line, părinţii au intrat deja în vrie. Li s-au cerut analize pentru copii, fără a primi prea multe detalii.

  • Părinte 1: Câte zile sunt valabile analizele pentru intrarea în colectivitate, grădiniţă?
  • Părinte 2: Nouă ne-a spus că două săptămâni sunt valabile şi că se fac după 15 august. Şi noi suntem la o creşă privată şi noi avem nevoie de ele. 

Medicii de familie, acolo unde părinţii ajung pentru a cere trimiteri, spun că este doar o modă şi nimeni n-ar trebui să ceară asemenea investigaţii. "Cer culturi, exudate faringiene. Nu, nici vorbă, nu e nevoie de aşa ceva. Nu pe 5 septembrie, exclus. Ca să înceapă un copil anul şcolar nu are nevoie de niciun document, nici analize. Le voi spune foarte clar, le dau şi scris dacă vor, nu este necesar niciun fel de document la intrarea în colectivitate. Nu trebuie să dovedesc că nu sunt parazitat, că n-am infecţie faringină, că n-am infecţie ... Doamne fereşte să mă apuc acum să fac şi coproculturi pentru diaree. Dacă acel copil e sănătos, clinic vorbind, dacă nu are semne de boală, nu am de ce să-l investighez", spune Gheorghe Alexandrescu, medic de familie.

Pe acelaşi subiect

Documente şi analize necesare pentru elevi, la începerea anului şcolar

La fiecare început de an, sunt unităţi de învăţământ care cer o adeverinţă de la medicul de familie. Sunt anumite condiţii în care documentul chiar e necesar. "Toate lucrurile astea ţin de necunoaşterea regulamentului şi de către părinţi, ce să mai vorbesc de directori. Se cer aceste adeverinţe la început de ciclu de învăţământ, nu când se revine din vacanţă şi pentru toţi anii, nu la clasa a II-a, nu la a III-a, nu la a IV-a", a precizat Iulian Cristache, Asociaţie Părinţi.

Cătălina are un băieţel care intră în clasa zero. La grădiniţă, a avut nevoie în fiecare an de aviz de la medicul de familie. Acum speră să nu mai fie pusă pe drumuri cu cel mic. "Sper să fie suficientă fişa de vaccinare de la grădi sau de o adeverinţă de intrare în colectivitate. Este traumatizantă chestia cu înţepături, cu exudat. Nu cred că le-aş face, nu. Dacă nu-mi arată legea în faţă, obligativitatea conform legii", este de părere Cătălina.

Clinicile private au pregătit deja pachete de analize special pentru începutul de an şcolar. Preţurile sunt de la 50 la 150 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Educatie » Documente şi analize medicale de care copiii nu au de fapt nevoie, la început de an şcolar. Clinicile private nu ezită: le cer părinţilor şi 150 de lei