Antena Meniu Search
x

Video Evaluarea Naţională 2023. Sfat crucial al profesorilor pentru elevii de clasa a opta, înainte de examenul la Limba şi literatura română

Emoţii mari pentru peste 160.000 de elevi care susţin luni Evaluarea Naţională! O generaţie care a trecut prin pandemie, cu multe săptămâni de predare online, dar şi printr-o grevă care a durat aproape o lună. Primul examen este cel scris la Limba şi literatura română. Profesorii le recomandă elevilor să meargă odihniţi şi să fie foarte atenţi la cerinţele subiectelor. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 18.06.2023, 20:26

Vezi și

Evaluarea Naţională 2023. Rosa este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială nr. 1, din comuna Ileana, judeţul Călăraşi. Încă din februarie a început să se pregătească pentru Evaluarea Naţională. Are emoţii înainte de examen pentru că îşi doreşte să prindă loc la un liceu din Capitală.

Emoţii înainte de Evaluarea Naţională 2023

"Am învăţat aseară la matematică, mi-am făcut nişte notiţe pentru formulele de calcul, şi la română în seara asta. La română n-am avut niciodata probleme, la matematică este însă foarte dificil", spune Rosa Maria Niculae, elevă. Nu a făcut meditaţii. În schimb, învaţă cu ajutorul unei platforme gratuite. "Caut anumite lucruri care mă interesează şi sunt acolo oameni care explică", adaugă Rosa Maria Niculae, elevă.

"Puteţi să mergeţi aici, la Limba română gimnaziu, şi veţi găsi 10 clipuri în care noi explicăm pe înţelesul copiilor, prin tehnologii multimedia. Aveţi posibilitatea de a face mai multe teste care dau rezultatele pe loc, dar şi să descărcaţi lecţia", explică Anca Cărbunaru, cofondator platformă online.

Pe acelaşi subiect

Cum se pregătesc elevii înainte de examen

Cu mai puţin de 24 de ore înainte de examen, Alec a ieşit la o plimbare cu bicicleta în parc pentru a se relaxa. A luat ore încă din luna ianuarie. "Foarte mult am lucrat acasă. La matematică sper la un 9.70 şi la română 9.30. Mă simt foarte bine, puţin emoţionat. Şi de abia aştept să fiu licean", mărturiseşte Alec Ioan Conon Dumitrescu, elev. 

Ce e interzis la Evaluarea Naţională 2023

Accesul candidaţilor în săli se face până la ora 8:30, iar probele încep la ora 9:00. Timpul de redactare a lucrărilor este de două ore. Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare, fie că vorbim de manuale, notițe sau ciorne. Ghiozdanele vor fi depozitate într-o altă sală, iar elevii nu vor fi primiţi cu telefoane sau calculatoare. Candidaţii nu vor putea comunica între ei. În caz contrar, riscă să fie eliminaţi. 

Evaluarea Naţională 2023. Sfatul profesorilor

Profesorii îi sfatuiesc pe elevi să citeasca textele cu mare atenţie, dar şi cerinţele. "La primele exerciţii trebuie să caute cuvântul cheie. La exerciţiul 5 să fie foarte atenţi la deducţii, iar la exerciţiile care presupun să realizeze text să încerce să răspundă exact pe cerinţă în limita numărului de cuvinte", recomandă Bogdan Raţiu, profesor de limba şi literatura română.

E recomandat ca elevii să aibă un ceas la ei, ca să ştie cât timp mai au la dispoziţie. În rest, odihnă, curaj şi vorbe bune din partea părinţilor. "Trebuie să-i încurajeze şi să nu pună o presiune care nu îşi are rostul cu 24 de ore înainte de examen", spune Iulian Cristache, Președinte Federația Părinților.

Peste 161.000 de elevi sunt înscrişi la Evaluarea Naţională în acest an. Examenul este organizat în aproape 3.600 de unităţi de învăţământ din România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Educatie » Evaluarea Naţională 2023. Sfat crucial al profesorilor pentru elevii de clasa a opta, înainte de examenul la Limba şi literatura română