Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator: Ce notă primește un elev român la un eseu despre Harap Alb scris de ChatGPT

Nu există şcoală, cel puţin în Bucureşti, în care elevii să nu fi încercat să facă o temă cu ajutorul inteligenţei artificiale. Softul conversaţional ChatGPT are rezolvări la toate problemele de matematică şi scrie eseuri în limba română. Tinerii sunt încântaţi, dar rectorii universităţilor se gândesc sa interzică folosirea tehnologiei de către studenţi. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 05.04.2023, 21:07

Vezi și

"Harap Alb este personajul principal al basmului cu acelaşi nume. O poveste populară românească scrisă de Ion Creangă. Este un tânăr slujitor, încărcat cu sarcini grele de la stăpânul sau, însă se dovedeste a fi mai mult decat un simplu servitor...". E un fragment din lucrarea scrisă de soft, care a primit sarcina de a rezolva subiectul primit la simularea de la BAC. Vlad e în clasa a unsprezecea şi a descoperit ChatGPT-ul când se grabea să predea un eseu la engleză. A luat 10 atunci. 

Vlad Mănescu, elev: L-am descoperit tot de la colegi. Poate rezolva orice problemă, orice funcție, orice grafic. Sigur este mai deştept decât un elev, având la dispoziție toate informațiile de pe Internet. 

Caracterizarea lui Harap Alb, realizată cu ajutorul inteligenţei artificiale, a ajuns şi pe catedra unui dascăl de limba română. Rezultatul e departe de nota maximă, de data aceasta. 

Ionela Neagoe, director Colegiul Gheorghe Lazăr: Mă amuză, pentru că e departe de adevărul pe care ar trebui să îl ofere un copil care a citit cartea. Nu știm cum a ajuns el acolo, dacă e fecior de împărat sau nu, erau multe alte elemente de precizat înainte, plus exprimarea. Asta nici de 4 nu este. Păi înălțimea să este menționată că fiind de 7 stânjeni. E un băiat frumos cu suflet bun. Suflet bun are, dar băiat frumos, de unde reiese asta?

Pe acelaşi subiect

La matematică, programul ChatGPT e as

A rezolvat în două secunde prima cerinţă de la examen. Comozi sau presaţi de timp, unii elevi spun că ar vrea să folosească zilnic inteligenţa artificială. Alţii sunt mai reticenţi. 

Miriam, elevă: Eu dând la Medicină, uneori mai întâmpin probleme și nu pot să să întreb profesorii mereu. Am un exemplu foarte bun, mi s-a părut incredibil că a putut să răspundă - ce este oţetul din punct de vedere chimic? Mi-a răspuns că e o soluție diluată de acid acetic concentrație de 5 la sută, și a continuat în detaliu, cu formulă moleculară. N-a fost inventat cu scopul de copia, ci de a ne ajută, că noi îl folosim în alte scopuri... asta e pur și simplu responsabilitatea noastră.  

ChatGPT a fost interzis în multe școli din SUA, Franţa sau Australia

Mihnea Costoiu, rector UPB: Lucrăm la cât ai voie să folosești, a interzice e practic imposibil, să fim realiști, tânărul poate face acasă foarte bine.

Marea provocare susţin profesorii, va fi să îşi dea seama cât a contribuit la o lucrare studentul şi cât inteligenţa artificială. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Educatie » Experiment Observator: Ce notă primește un elev român la un eseu despre Harap Alb scris de ChatGPT