Video Cum va influenţa inteligenţa artificială piaţa muncii. Domeniile în care se vor simţi schimbări semnificative
Inteligenţa artificială ne va ucide sau ne va salva. Exista deja un val de avertismente sau ode, iar unii experţi spun chiar ca populaţia ar putea fi anihilată de un program căruia nu îi pasă dacă fiinţele umane dispar. Cert e că vor fi consecinţe, inclusiv pe piaţa muncii. Ar putea urma concedieri în masă în anumite domenii. Altii spun, însă, că oamenii vor avea parte de o viaţă mai uşoară.
Johnnie Moore, autor: Mi-e teamă că lumea întreagă, fără exagerare, lumea aşa cum o ştim noi, ar putea fi de nerecunoscut.
Opiniile sumbre sunt împărtăşite de peste o mie de cercetători, ingineri sau autori care cer stoparea antrenării sistemelor computerizate pentru o perioadă sau chiar definitiv. Ultima versiune a celui mai cunoscut chat bot ar urma să atingă la sfârşitul anului statutul de "inteligenţă artificială generală". Adică va putea înţelege orice idee cunoscută omenirii. Nu e de mirare deci că ar putea revoluţiona piaţa muncii.
Economiştii străini spun că, la nivel mondial, 300 de milioane de job-uri vor fi afectate de inteligenţa artificială. Dar specialiştii români ne liniştesc: nu vor exista concedieri în masă, ci în anumite domenii angajaţii vor fi nevoiţi să se adapteze noului context.
Ovidiu Toma, CEO companie de tech: Nu considerăm noi, ca şi programatori, ca şi ingineri, că inteligenţa artificială poate să înlocuiască resursa umană, în aşa manieră încât să ne temem că oamenii vor rămâne fără job-uri
- Elevii care dau Bacalaureatul Internaţional vor avea voie să folosească ChatGPT pentru eseuri, cu o singură...
- Chat GPT a trecut de pragul de 100 de milioane de utilizatori. Experții avertizează că AI-ul ar putea fi folosit...
- Robotul care ne poate fura locul de muncă. "Tehnologia nu are emoții, nu are concedii medicale"
Totuşi, în anumite domenii, se vor simţi schimbări semnificative, spun specialiştii în recrutare.
Sorin Faur, specialist resurse umane: Meseriile cele mai afectate sunt cele care, paradoxal, au un nivel mai mare de pregătire cum ar fi: analişti, scriitori, jurnalism, zona de contabilitate. Şi zona de juridic poate fi automatizată.
În plus, lucrătorii din fabrici sau cei din call-center-uri ar putea fi obligaţi să se orienteze spre alte activităţi. În timp ce unii sunt reţinuţi cu privire la consecinţele evoluţiei inteligenţei artificiale, alţii iau în calcul orice scenariu.
Reporter: Care crezi că sunt şansele ca inteligenţa artificială să distrugă umanitatea?
Geoffrey Hinton, psiholog cognitiv, informatician: Nu este de neconceput. Asta e tot ce pot spune.
De neconceput era până de curând şi ca o astfel de ştire să fie realizată de un soft.
Ovidiu Toma, CEO companie de tech: Te rog să scrii în limba română o prezentare pentru un interviu la Antena 1. Deja a considerat două personaje cu întrebare şi răspuns.
Potrivit ultimelor studii, două treimi din locurile de muncă din SUA şi Europa pot fi automatizate într-o mică sau mai mare măsură. Acelaşi raport Goldman Sachs susţine că din punct de vedere istoric, progresul tehnologic nu numai că face ca unele locuri de muncă să devină redundante, ci creează şi altele noi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰