Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Greva profesorilor: Ciucă spune că pleacă din Guvern doar când dascălii revin la ore. Vineri se anunţă un nou protest uriaş

Prima probă a Bacalaureatului, care ar fi trebui să aibă loc luni, se amână cu două zile. Perioada de înscriere pentru examene va fi şi ea prelungită. Guvernul ia măsuri de ultim-moment, astfel încât anul şcolar să poată fi, totuşi, încheiat. Greva, însă, continuă: mâine, sindicaliştii anunţă un nou protest: 20.000 de oameni vor mărşălui pe străzile Capitalei. Premierul Nicolae Ciucă spune că nu pleacă de la Palatul Victoria până când  dascălii nu revin în clase.

De Redactia Observator la 08.06.2023, 19:44
Vezi și

Florentina Lazăr, reporter Observator: "Înscrierile pentru Bacalaureat și Evaluarea Naţională se vor prelungi pana pe 13 iunie, a fost anunțul făcut de Ligia Deca. Iar probele de competente digitale se vor amâna. Acestea se vor susține în perioada 14 - 23 iunie. Calendarul pentru probele scrise încă nu a fost modificat."

Dacă în mod obişnuit, un elev ar trebui să aibă cel puţin 3 note pentru încheierea situaţiei şcolare la o disciplină, acum mediile se pot încheia şi cu doar două note sau calificative, spune ordinul Ligiei Deca. Dar nu de către directori, ci de către profesorii titulari. 

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: "Am ușurat din punct de vedere birocratic  închiderea situației școlare. Încheierea situației școlare în cazuri excepţionale cu minim două note sau calificative de către profesorii care predau acele discipline."

Greva profesorilor şi sfârşitul de an şcolar

Pe acelaşi subiect

Soluţia nu va rezolva, însă, toate problemele. E neclar cum se vor îngrămădi recuperările orelor din trei săptămâni de grevă în cele 5 zile rămase până la finalul anului şcolar. 

Daniela Vişoianu, expert în educaţie: "Posibil ca pe mulţi dintre elevi să-i dezavantajeze pentru că elevii au o curbă de motivaţie şi de efort şi mulţi dintre ei trăgeau puţin mai tare în perioada de final ca să-şi îmbunătăţească mediile."

Dacă greva va continua şi săptămâna următoare, mulţi vor rămâne cu mediile neîncheiate şi riscă să nu se poată înscrie la examenele naţionale. 

Andra Ionescu director Colegiul Costache Negri: "Din 76 de profesori pe care îi avem la Colegiul Naţional Costache Negri 62 sunt în grevă, iar situaţia mediilor este cea care e în majoritatea unităţilor de învăţământ, în sensul în care nu s-au încheiat."

Romeo Zanfir, director CNVA Galați: "Profesorii au fost grijulii, adică au pus note, iar situaţia se poate încheia foarte uşor. Trebuie să revină la serviciu, să iasă din grevă ca să încheie mediile." 

Francesco Cardello, vicepreşedinte Asociaţia Elevilor Constanţa: "Guvernul trebuie să se asigure că examenele se vor da şi totul va fi ok." 

Guvernul a adoptat un memorandum ca garanţie că în noua lege a salarizării, veniturile profesorilor debutanţi vor porni de la salariul mediu pe economie. Sindicatele vor, însă, ca majorarea să fie bătută în cuie într-un act normativ. Aşa că nu renunţă la proteste.

Profesoară protestatară: "Să stai cu mâinile în sân şi să nu faci nimic, copiii se uită nedumeriţi la noi, noi ştim că avem dreptate în ceea ce solicităm. Nu este absolut deloc comodă poziţia noastră, dar da, în acest moment noi continuăm cu siguranţă tot ceea ce am început acum mai bine de jumătate de an sau acum 10 zile în urmă. Nu avem de ce să renunţăm pentru că nici guvernanţii nu ne-au întins nouă mâna efectiv până în prezent. Promisiuni deşarte, asta e ceea ce noi înţelegem că ne oferă."  

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: "Acest memorandum incude la masurile asumate o prima tranşă de acordare la 1 ianuarie 2024 de 40% din creştere. Este un document adoptat de Guvernul României." 

"Am o lumânare şi o brichetă. Deşi lumânarea nu se aprinde cu bricheta, astăzi am să fac o excepţie. Vreau să aprind această lumânare în memoria cuvântului "memorandum".

Cât despre noi majorări salariale... guvernul nu are ce să ofere în plus. 

Adrian Câciu, ministrul de Finanţe: "Trebuie să înţelegem că situaţia este complicată. Eu ca ministru de Finanţe vă spun: cred că puteam face mai mult şi mai la timp." 

Profesorii vor anunţa după protestul de mâine dacă se întorc sau nu la clasă. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Educatie » Greva profesorilor: Ciucă spune că pleacă din Guvern doar când dascălii revin la ore. Vineri se anunţă un nou protest uriaş