Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "După 25 de ani de vechime, mi-e şi rusine să zic ce salariu am". Dacă angajaţii din Sănătate intră în grevă, doar urgenţele vor mai fi acoperite în spitale

Un necaz nu vine niciodată singur: guvernanţii nu i-au convins încă pe dascăli să reia cursurile iar acum află că şi sistemul sanitar e bolnav. Mii de angajaţi din spitalele din toată ţara au ieşit astăzi pe străzile Capitalei să ceară salarii mai mari, sporuri, mai mulţi bani pentru gărzi. Ca să fie siguri că sunt ascultaţi, sindicaliştii au anunţat că de la 1 iulie sunt pregătiţi de  grevă generală.

de Andreea Petrescu

la 08.06.2023 , 19:28

"Domnilor guvernanţi, pandemia a trecut! Am muncit cât ne-aţi cerut", spune un lider sindical. Medici, asistenţi şi personal auxiliar din toate spitalele din ţară au început scandalul de dimineaţă, în faţa Guvernului. Cea mai mare supărare: salariile au rămas la nivelul anului 2018. Protestatarii cer venituri aduse în 2023, sporuri majorate şi gărzi mai bine plătite. "E ca si cum noi am fi in trecut. Nu se poate. Trebuie să reactualizăm si sa venim cu baza de sporuri pe anul 2022 si scoaterea indemnizatiei de hrana din salariu", spune un protestar.

Medicii ar putea refuza să mai intre în gărzi

După trei ore în faţa Palatului Victoria, manifestanţii au pornit pe străzile Capitalei. "Avem salariile sub orice critică de mici. După mai bine de 25 de ani de vechime mi-e şi rusine să zic ce salariu am", spune un alt protestar. Liderii de sindicat au fost astăzi şi la Guvern, şi la Ministerul Sănătăţii, şi la Ministerul Muncii. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care salariile personalului auxiliar cresc cu 5%. Adică, în medie, vorbim de 350 de lei în plus. Astfel, salariul unei infirmiere va depăşi 4.400 de lei, iar cel al unui brancardier se va apropia de 3.700 de lei. Peste 40.000 de angajaţi din spitale vor beneficia de această mărire.

Vezi și

"Se repară acum o nedreptate. Discuţiile au fost în permanenţă constructive şi e vorba de un set de revendicari. Mai mult de jumătate dintre aceste revendicări se realizează în perioada imediat următoare", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. "La momentul actual unii dintre salariati sunt privati spre exemplu de unul dintre drepturile pe care noi le considerăm esentiale, respectiv dreptul la zile suplimentare de concediu de odihnă pe considerentul conditiilor de munca si a vechimii in munca", a declarat Gabriel Predică, vicepreședinte FSSR. În plus, cer ca salariul unui asistent medical să crească de la 4.000, la cel puţin 7.000 de lei. "Noi ne menţinem revendicările. Se ia in calcul si un protest la nivelul unei greve sau acea demisie din contractul de gărzi", a declarat Mihaela Zaharia, vicepreședinte al departamentului medicilor din Federația Sindicatelor Sănătatea.

Cu alte cuvinte, medicii ar putea refuza să mai intre în gărzi. "Nu are rost să intram in speculatii. Încercăm să găsim impreună o solutie", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Dacă guvernanţii şi sindicatele nu ajung la o înţelegere, pe 27 iunie vom avea grevă de avertisment în Sănătate. Iar din 1 iulie, Grevă Generală, în care, potrivit legii, doar urgenţele vor fi asigurate.

Andreea Petrescu Like

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Evenimente » "După 25 de ani de vechime, mi-e şi rusine să zic ce salariu am". Dacă angajaţii din Sănătate intră în grevă, doar urgenţele vor mai fi acoperite în spitale