Antena Meniu Search
x

Video Mai multe universităţi din ţară ar urma să fie desfiinţate. Planul care ar putea duce România în topurile universitare internaţionale

E revoltă în rândul studenţilor şi profesorilor de la malul mării. Universitatea Maritimă din Constanţa ar urma să îşi piardă identitatea după ce va fuziona cu alte instituţii într-o singură structură naţională. Este vorba despre un proiect coordonat de rectorul Universităţtii Politehnica din Bucureşti. Scopul? Aşa, România ar putea ajunge în topurile universitare internaţionale. 

de Redactia Observator

la 11.11.2022, 20:36

Vezi și

O istorie de peste 30 de ani, mii de navigatori în marile flote ale lumii şi sute de studenţi în fiecare an. Numele şi renumele Universităţii Maritime din Constanţa se duc pe Apa Sâmbetei.

Cornel Panait, rector UMC: Se desfiinţează toate Universitățile participante la proiect și se înființează una nouă prin lege. Universitatea Politehnică din Bucureşti, Unviersitatea din Piteşti există universităţi discuții 4,5 printre care și noi. 

Ar urma să fuzioneze într-o structură coordonată de Universitatea Politehnica din Bucureşti. Rectorul Mihnea Costoiu explică decizia prin faptul că aşa România ar avea o şansă să intre în topul universităţilor internaţionale. Peste o săptâmâna vom şti exact dacă se va înfiinţa sau nu noua Unviersitate Naţională pentru Ştiinţe şi Tehnologie Politehnică. 

Cornel Panait, rector UMC: Minusurile sunt legate de faptul că dispare un nume, UMC din punct de vedere al contribuției științifice, noi am crește uneori proiecte mari nu se pot câştiga de către universități mici. 

Pe acelaşi subiect

În teren, facultăţile vor rămâne cu specializările specifice lor

Pozitia de rector însa va dispărea. Iar in loc de rector, va exista un prorector coordonator, care va fi şi ordonator de credite. Asociația Comandanților de Navă din România se opune vehement fuziunii şi cere oficial ministrului Educatiei să intervină. Contactată de reporterii Observator, Ligia Deca, absolventă de licenţă şi master la Universitatea Maritimă, a transmis că nu va face declaratii pe subiect. 

Studentii sunt revoltaţi

Andrei Stefan Cațăr,președintele ligii studenților: Nu suntem de acord, dacă toți au venit la UMC, vor să scrie pe diplomă UMC, dacă nu se va întâmpla acest lucru, suntem pregătiți să ne apărăm drepturile ieșim în stradă, protestăm. 

Pentru Universitatea din Piteşti fuziunea ar fi mană cerească.

Dumitru Chirleşan, rector Universitatea din Piteşti: Luptăm pentru ea, vrem să înfiinţăm o nouă universitate în România, una cu caracter naţional.

Reporterii: Au fost de acord profesorii cu asta? 

Dumitru Chirleşan, rector Universitatea din Piteşti: 84%. 

Luna aceasta, vor fi referendumuri în fiecare instituţie de învăţământ care vrea să adere la noua universitate naţionala. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Mai multe universităţi din ţară ar urma să fie desfiinţate. Planul care ar putea duce România în topurile universitare internaţionale