Antena Meniu Search
x

Video "Nu mă cobor să iau 1.500 de lei". Motivul pentru care un afterschool finanţat de primărie a fost suspendat brusc

Programul "Educaţie pentru viaţă" s-a terminat înainte să înceapă. În mai multe şcoli din Bucureşti a fost suspendat la doar câteva ore după ce a fost finalizată înscrierea. Motivul: nu s-au găsit supraveghetori. Firma care trebuia să se ocupe a luat banii şi atât. Profesorii nu vor să vină pe banii pe care-i oferă primăria. Iar părinţii au fost încurajaţi să-i plătească ei, cu câteva mii de lei pe lună.  

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 23.09.2022, 21:49

Vezi și

Mai puţin de douăsprezece ore, atât a ţinut programul Educaţie pentru viaţă la şcoala Sfântul Nicolae din Sectorul 1. "Ne-a anunţat şi profesoara că pot veni copiii a doua zi, undeva la 8 şi jumătate seara. Toul a fost în regulă, nu se ştiau detalii. Dimineaţa la ora 11 ne-au anunţat să venim să luăm copiii, care termină la 12 fără un sfert", povesteşte mama unui elev. Părinţii care erau la serviciu susţin că s-au văzut nevoiţi să găsească soluţii să ajungă cât mai repede să-şi ia copiii. "Am aflat că s-a anulat şi acum, mama ei a făcut din nou cerere. Acasă stă mai mult pe tabletă şi pe telefon, aici învaţă lectii, cât de cât", adaugă un bunic. 

Educaţie pentru viaţă. Ce s-a întâmplat cu programul finanţat de primărie

Explicaţia? "În mai multe unităţi de învăţământ din Bucureşti programul finanţat de primărie, Educaţie pentru viaţă, a fost suspendat din lipsă de personal de supraveghere. Şcolile ar avea personal, suficienţi profesori, însă atraţi de lefurile mai mari din privat, profesorii refuză să rămână în şcolile în care predau", spune Cristina Filip, reporter Observator. 

Conform regulamentului, conducerea şcolii ar fi trebuit să se ocupe de găsirea personalului. În caz că nu găseşte, primăria are contract cu o firmă de recrutare care aduce profesori din alte unităţi de învăţământ. 

Pe acelaşi subiect

Marian Ciontescu, director şcoală: Nu pot să vorbesc, nu pot să dau detalii.

Cristina Filip, reporter Observator: Nici măcar nu ştiţi ce voiam să vă întreb.

Marian Ciontescu, director şcoală: Ba da, cred că ştiu ce vreţi să mă întrebaţi, nu pot să vă ofer niciun detaliu. Vă rog să vorbiţi la Primăria Sectorului 1!

Cristina Filip, reporter Observator: Da, dar este un program care nu funcţionează în şcoala dumneavoastră şi ar trebui să aveţi totuşi o opinie.

Marian Ciontescu, director şcoală: Vă rog să vorbiţi acolo.

Întrebată dacă firma nu a reuşit să asigure personalul, dar a luat banii, Ramona Porumb, viceprimar Sector 1, răspunde: "Din ce ştiu, plăţile au fost făcute, firma a încasat suma revăzută în contract, însă în continuare cadrele didactice nu sunt asigurate".

1.700 de lei pentru 4 ore de supraveghere pe zi

Suma plătită de primărie ajunge la aproximativ 1.700 de lei pe lună pentru 4 ore de supraveghere pe zi. Imagini filmate cu camera ascunsă: "Nu mă cobor să iau 1.500. Sunt care nu au afterschool, nu au fost solicitaţi la afterschool-uri particulare şi se mulţumesc. Uite, colega asta de care ţi-am spus acum caută să aducă pe altcineva în locul ei că nu îi mai convine". Asociaţia de părinţi vine cu o idee: să pună mână de la mână să plătească profesorii. 

  • Reporter Observator: Practic, încercaţi acum să-i moivaţi pe profesorii şcolii cu bani în plus?
  • Reprezentant asociaţia de părinţi: Exact, să motivăm resursa umană să poată să intre în program. Contribuţia nu este mare, vă spun. 250 de lei, cam aşa. 

În program sunt înscrişi în jur de 100 de copii. Asta înseamnă 25.000 de lei pe lună pentru cei 6 supraveghetori. La un calcul simplu, 4.200 de lei pentru fiecare profesor. La care se adaugă 1.700 de la primărie. În total, aproape 6.000 de lei. Pentru 4 ore la un afterschool care trebuia să fie gratuit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » "Nu mă cobor să iau 1.500 de lei". Motivul pentru care un afterschool finanţat de primărie a fost suspendat brusc