Antena Meniu Search
x

Regulile impuse pentru combaterea coronavirusului, respectate doar parțial în apropierea școlilor din București (Video)

Peste 100 de şcoli din ţară au intrat în scenariul roşu în ultimele zile. Dacă vineri erau 394 în acest scenariu, acum sunt deja 517. Iar în timp ce Bucureştiul se confruntă zilnic cu un număr tot mai mare de cazuri noi de covid 19, regulile impuse sunt respectate din când în când. Astfel, deşi purtarea măştii e obligatorie nu doar în şcoli, ci şi în apropierea lor, inclusiv angajaţii "uită" de ea. Am mers şi noi să vedem cum se respectă regulile. Ce-am descoperit vedeţi în materialul următor.

de Redactia Observator

la 12.10.2020, 21:24

Vezi și
  • Școlile din București sunt la un pas de a-și trece cursurile în online.

Aşa era dimineaţă, în faţa Şcolii Gimnaziale Herăstrău, din Sectorul 1. Masca obligatorie era mai degrabă opţională pentru cei care treceau pe lângă şcoală. 

De peste o săptămână, aproape o treime din cazurile noi de infecţii, confirmate zilnic, sunt în Capitală. Media e de peste 500, iar incidenţa la mia de locuitori a ajuns la 2,66. Bucureştiul pare să fie acum la un pas de luarea unor măsuri fără precedent. 

Ludovic Orban, premierul României: Dacă este depăşită rata de incidenţă de 3 la mie, şcolile vor trece în regim de online. 

O doamnă este angajata Şcolii Centrale din Sectorul 1 al Capitalei, şcoală aflată în scenariul galben. Lucrează ca femeie de serviciu, iar dimineaţă am surprins-o la treabă. Deşi era lângă poarta şcolii, nu avea gura şi nasul acoperite: "Știam că purtarea măștii e obligatorie. Din păcate n-am pus-o. M-am grăbit și am uitat-o".

Avem harta celor peste 500 de unităţi de învăţământ din Bucureşti. Raza din jurul punctelor arată că masca e obligatorie în acele zone, dar puţini respectă legea şi, din cauza lor, aproape 250 de mii de elevi vor învăţa, în curând, doar online. 

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Următoarele două săptămâni vor fi importante din punctul acesta de vedere. Trebuie să realizăm că ne trebuie un echilibru, vrem, nu vrem, trebuie să ne gândim la aceleaşi măsuri de la începutul pandemiei. E important să se întâmple la nivel de rutină pentru noi toţi. Și celelalte măsuri, testare şi sistem medical, dar lucrurile astea sunt obligatorii acum. Să nu ajungem la măsuri restrictive pe care nu le doreşte nimeni.

Dar incidenţa de peste 3 la mia de locuitori nu va închide doar şcolile. Autorităţile ar putea decide ca anumite sectoare sau cartiere din Bucureşti să intre în carantină. Din cele 607 unităţi şcolare din Capitală, 39 sunt acum în scenariul roşu, fie din cauza numărului de infectări, fie pentru că nu le permite spaţiul să facă ore în clasă. 

Cifrele se schimbă însă în fiecare zi, la fel şi scenariile în care se încadrează şcolile. Dacă vineri, la nivel naţional, pe lista cu scenariul roşu erau 394 de şcoli, azi sunt deja 517.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » Regulile impuse pentru combaterea coronavirusului, respectate doar parțial în apropierea școlilor din București (Video)