Antena Meniu Search
x

Video Rezultate Evaluare Naţională 2023: judeţele cu cele mai slabe note. Profesorii anunţă medii de intrare mai mici la colegiile de top

Rezultate dezastruoase la Evaluarea Naţională! Unul din patru elevi nu a obţinut nici măcar nota 5 la examen. Paradoxal, s-au înregistrat şi cele mai multe note de 10 pe linie - 429 de tineri pot intra la orice liceu îşi doresc. Topul colegiilor se va schimba în acest an, preconizează profesorii, iar mediile vor scădea cu cel puţin 40 de sutimi faţă de anii precedenţi. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 28.06.2023, 20:07

Vezi și

"Cele mai slabe rezultate de la Evaluarea Naţională le-au obţinut elevii din Călăraşi, Teleorman, Vaslui şi Botosani. Peste 36.000 mii de tineri au luat note între 1 şi 5. Între 5 si 6 sunt încă aproape 20.000. Cele mai multe note la nivel naţional sunt între 8,5 şi 8.99", a relatat Mădălina Iacob, reporter Observator

Aceste note stabilesc practic liceul în care vor fi repartizaţi elevii după contestaţii. Media din gimnaziu nu mai are de anul acesta nicio contribuţie. "9.60 a fost doar la română, şi la matematică a fost 8.75 şi la germană 9.45", spune o elevă.

Profesorii se aşteaptă la o scădere a mediilor

La Colegiul Gheorghe Lazăr, ultima medie de intrare de anul trecut a fost 9.63 la filologie. Anul acesta, profesorii se aşteaptă la o scădere cu cel puţin 40 de sutimi la admitere. "Media de intrare va fi mai mică, zic eu, ceea ce nu va fi un lucru rău, o inflaţie de valori nu interesează pe nimeni. Ne dorim ca nota să fie aproape de realitate, şi realitatea cu care ne confruntam când elevii veneau la liceu era că ei nu sunt totuşi de notele acelea", explică Ionela Neagoe, director la Colegiul Gh. Lazăr

Pe acelaşi subiect

6 dintre absolvenții de aici au încheiat examenul cu media 10.  "Aoleu, tremuram, nu mai nimeream acolo să văd rezultatul. A fost... cu bucurie. Nu mă aşteptam! Nu a fost uşor, erau chichiţe!", explică Daria, elevă. "M-a trezit mama, mi-a zis nota, tocmai mă trezisem din somn şi totul perfect, foarte fericită că a trecut totul cu bine şi că am reuşit să îmi ating obiectivul", spune şi Alexa.

Visează la vacanţă, după un an întreg de meditaţii

Iris a învăţat la liceul Ion Luca Caragiale si vrea să intre tot acolo. A făcut meditaţii de trei ori pe săptămână în clasa a opta, iar acum familia ei i-a promis drept răsplată o vacanţă oriunde îşi doreşte ea în lume. "Am muncit foarte mult anul acesta, nu am ieşit deloc, am stat în casă. Am avut multă ambiţie şi am ştiut că o să reuşesc dacă îmi pun în cap, încă dintr-a şaptea am zis că eu vreau 10 şi 10", povesteşte Iris

429 de medii de 10 pe linie s-au înregistrat la nivel naţional. Cele mai multe, la Bucureşti. Iaşiul e pe locul al doilea pe harta premianţilor. "Am lucrat foarte mult în ultimii doi ani, non stop la română a fost problema, corectarea este subiectivă și acolo am avut emoții pentru că nu știam 100% dacă voi reuşi să iau punctajul maxim", spune Ana, elevă de 10 din Iaşi. "La matematică m-am pregătit mai mult pentru că subiectele pot fi mai diverse", explică şi Maria, tot elevă de 10.

Calendar admitere liceu 2023

"Mai au un singur pas până la vacanţa binemeritată. Completarea fişelor de înscriere la liceu începe pe 6 iulie. Codurile şi opţiunile trebuie scrise cu mare atenţie de elev, sub supravegherea unui părinte sau a dirigintelui clasei. Repartizarea la liceu se va afişa pe 19 iulie", a relatat Mădălina Iacob, reporter Observator

6 - 7 și 10 - 17 iulie 2023 - Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!

Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

NOTĂ: 1) Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023-2024, completează opțiunile în perioada 14 – 17 iulie 2023.

2) Candidații, care au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional și dual și care nu au fost admiși, completează opțiunile în fișele de înscriere în perioada 15-16 iulie 2023.

6 - 7 și 10 - 14 iulie 2023 - Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.

6 - 7 și 10 - 14 iulie 2023 - Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

17 iulie 2023 - Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în  aplicația informatică centralizată.

Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de  opțiuni  originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.

17 iulie 2023 - Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.

18 iulie 2023 - Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.

18 iulie 2023 - Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.

19 iulie 2023 - Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.

Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.

20 – 25 iulie 2023 - Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.

25 iulie 2023 - Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

26-28 iulie 2023 - Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Educatie » Rezultate Evaluare Naţională 2023: judeţele cu cele mai slabe note. Profesorii anunţă medii de intrare mai mici la colegiile de top