Antena Meniu Search
x

Video "România Educată", proiectul care vizează în special modificarea învățământului liceal. Între timp, 42 de licee nu au vreun absolvent de Bacalaureat

Se schimbă schimbarea în sistemul educaţional: vom avea admitere la liceele unde cererea depăşeşte oferta şi Bacalaureat unic, pentru toţi elevii. Modificările sunt prevăzute în proiectul "România Educată" discutat în aceste zile la Cotroceni de şeful statului, liderii coaliției, parlamentari, dar şi societate civilă. În cei cinci ani de când se discută strategia, România a devenit tot mai needucată.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 06.07.2021, 20:26

Vezi și

Teze unice, admitere la liceu înainte de evaluarea naţională şi Bacalaureat unic. Sunt doar câteva dintre ideile cu care vine România Educată. Se doreşte o descentralizare a deciziei şi o mai mare autonomie a şcolilor, dar şi reorganizarea  Inspectoratelor Şcolare Judeţene. Aceste propuneri îndrăzneţe nu au însă un termen de aplicare momentan.  

42 de licee nu au vreun absolvent de Bacalaureat

În 2016, preşedintele României, Klaus Iohannis, anunţa startul celui mai mare proiect de ţară în istoria post decembristă. Până în 2030, rata analfabetismului funcţional, care acum este de peste 40%, ar trebui să se înjumătăţească. Iar cel puţin 40% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani vor fi absolvenți de studii superioare. Tot atunci, absolut profesorii ar trebui să aibă competențe digitale de bază. Drumul de la plan la realitate e însă lung. 

Marian Stas, expert educaţie: Am aşa o vagă senzaţie că e o struţo-cămilă. Să-i împăcăm pe toţi, să fie bine ca să nu fie rău. 

Pe acelaşi subiect

Alex Rădulescu, reprezentant Asociaţia Elevilor: Trebuie o reconstrucţie la nivel de programă. Trebuie să pregătim profesorii ca mai apoi aceştia să poată pregăti elevii. 

Fără astfel de modificări profunde, proiectul riscă să rămână o formă fără fond. În 2016, când au început consultările, pe scaunul de la ministerul Educaţiei stătea Adrian Curaj. Între timp, s-au schimbat 10 miniştri. 

Adrian Curaj, fost ministru al Educaţiei: Schimbarea asta frecventă nu a avut în spate o opţiune asumată de tot mediul politic.  

În cei cinci ani de la punerea pe hârtie a României Educate, ţara a devenit tot mai needucată. 60% dintre tinerii care intrau în 2009 în clasa I n-au reușit în 2021 să ia Bacul. În 42 de licee, nu există niciun elev care să fi promovat examenul maturităţii. Finanţarea pentru marele proiect de ţară se regăseşte în PNRR însă autorităţile se bazează şi pe alte fonduri europene. Din informaţiile Observator, coaliţia de guvernare şi-a asumat să dea cel puţin un procent în plus de la bugetul de stat către Educaţie, astfel încât să atingem măcar media europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Educatie » "România Educată", proiectul care vizează în special modificarea învățământului liceal. Între timp, 42 de licee nu au vreun absolvent de Bacalaureat