Antena Meniu Search
x

Video Şcoala începe fizic în funcţie de gradul de vaccinare al profesorilor. Abia în decembrie, România ar trebui să fie ''pe verde"

Elevii reîncep cursurile de luni, jumătate online, jumătate faţă în faţă. Totul depinde de numarul profesorilor vaccinati din fiecare şcoală. Minimum 6 din 10 angajaţi trebuie să fie imunizaţi pentru desfăşurarea orelor fizic.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 04.11.2021, 21:00

Vezi și

După o vacanţă forţată de două săptămâni, se schimbă, din nou, scenariul de redechidere a scolilor. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Începând de luni, acolo unde condițiile sanitare și epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală.  Însă, va fi introdusă o nouă condiție pentru că școlile să poată funcționa fizic, și anume gradul de vaccinare al personalului școlii. 

Potrivit unor informaţii Observator, ar fi vorba despre un prag de imunizare de minimum 60% în rândul angajaţilor unităţilor de învăţământ. 

În Bucureşti, în jur de 20 de şcoli şi de grădiniţe se laudă cu un procent de vaccinare de sută la sută. Dacă ne uităm la sistemul public, peste 150 de unităţi au angajaţi vaccinaţi în proporţie mai mică de 60 la sută. 

Pe acelaşi subiect

''Una e să fii la școală și să avansezi în materie și să ai teme zilnic, și alta e să te simți în vacanță.''

''Cred că soluția e să meargă la școală.'' 

Cu doar trei zile înainte de terminarea vacanţei, părinţii şi elevii nu ştiau ce îi aşteaptă de luni. Aşteptau să primească veştile oficiale de la profesori. 

Silviu Morcan, consiliul elevilor: Din păcate, nu ştim nimic, mai sunt trei zile până să înceapă şcoala, din nou, şi nu ştim nimic. Fiecare şcoală să decidă pentru ea însăşi scenariul de funcţionare, online sau fizic. Şcoala ştie cel mai bine de infrastructură, care e rata de vaccinare în şcoală, câte teste pot face. 

Sondajul printre elevi arată că jumătate vor online, jumătate înapoi în bănci. Părinţii însă spun că pragul de infectare ar trebui să fie condiţie obligatorie. 

Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor: Peste 6 la mie obligatoriu în online, cu mici excepţii, acolo unde pot fi prioritizat ciclul primar şi anii terminali. Dacă am fi revenit la scenariul iniţial, să ţinem cont de 3 la mie, în contextul actual nu o să mai vedem şcoala faţă în faţă până la finalul anului. 

Ce cred specialiştii despre desfăşurarea fizică a orelor

Medicii nu sunt deloc de acord cu ideea cursurilor faţă în faţă mai ales pentru că nu pot asigura conditiile sanitare pentru situaţia in care ne aflam. 

Octavian Jurma, epidemiolog: Şcolile să fie într-adevăr pregătite să devină centre de triaj epidemiologic. Şcolile au contribuit masiv la accelerarea acestui val epidemiologic. S-au ridicat pragurile de trecere în online la 6 la mie, am trecut în vacanţă în loc de online, o mulţime de greşeli care s-au facut. 

Există totuşi şi veşti bune de la epidemiologi. Până la Crăciun, România ar trebui să fie deja ''pe verde". Adică să ajungem la incidenţe de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori. De la 17 mii de oameni infectaţi cu COVID-19 în fiecare zi, cifrele au scăzut într-o săptămână aproape la jumătate. 8.971 de cazuri noi au fost in ultimele 24 de ore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Educatie » Şcoala începe fizic în funcţie de gradul de vaccinare al profesorilor. Abia în decembrie, România ar trebui să fie ''pe verde"