Antena Meniu Search
x

Video Şcolile şi grădiniţele particulare se închid, dar pot funcţiona în sistem online. Guvernul va modifica hotărârea care le permitea acestora ore cu prezenţă fizică

De mâine se închid şi instituţiile de învăţământ private. În timp ce pentru şcolile şi grădiniţele de stat lucrurile au fost clare încă de la început, unităţile de învăţământ private au aşteptat tot weekendul să afle dacă îşi pot primi sau nu elevii astăzi.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 25.10.2021, 13:53

Vezi și

Exprimarea interpretabilă din Hotărârea de Guvern de vineri i-a făcut pe cei mai mulţi să-şi deschidă totuşi porţile în această dimineaţă.

Haosul pentru şcolile şi grădiniţele private a început vineri seara. După hotărârea CNSU de vineri seara, şcolile de stat, dar şi cele private ştiau că trebuie să fie închise de luni, practic aveau o vacanţă de două săptămâni. Ministrul Educaţiei a dat acest ordin doar pentru şcolile de stat, pentru că poate reglementa activitatea doar din şcolile de stat şi a rămas apoi hotărârea de guvern în care situaţia şcolilor private urma să fie reglementată. 

Hotărârea de Guvern spunea clar că permite în continuare desfăşurarea activităţilor didactice, asta înseamnă că toate şcolile şi grădiniţele private puteau avea deschis astăzi şi asta au şi făcut. 

Bucuria nu a durat foarte mult pentru că în şedinţa de Guvern s-a modificat din nou acest articol şi asta înseamnă că activitatea didactică se va desfăşura de acum doar în prezenţă online, fără prezenţă fizică. Toţi copiii vor rămâne acasă, dar îşi vor desfăşura cursurile cu prezenţa online. 

Pe acelaşi subiect

Raed Arafat, precizări suplimentare privind învăţământul privat

Raed Arafat anunţă că instituţiile de învăţământ private suspendă activitatea cu prezenţă fizică, dar pot face ore online dacă doresc. Şeful DSU, Raed Arafat, a precizat, luni, că situaţie şcolilor private a fost remediată, acestea fiind obligate să suspende activitatea cu prezenţă fizică. Secretarul de stat a explicat că, pentru limitarea pandemiei, nu se poate impune unităţilor private să intre în vacanţă, acestea având posibilitatea de a face acest lucru sau cursuri online.

”La nivelul şcolilor private - că acesta a fost unul dinte subiectele importante de clarificat (...) ele au fost prevăzute în hotărârea CNSU de data trecută, nu s-a translatat în Hotărârea de Guvern. Hotărârea de acum prevede că activitatea fizică se suspendă (...)în unităţile private de învăţământ. Prezenţa fizică este interzisă, nimeni nu-i opreşte să facă online, dar nu cu prezenţă fizică în şcoală”, a declarat, luni, şeful DSU.  

Rad Arafat a precizat că decizia intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Şeful DSU apreciază că nu este vorba despre discriminare, ci despre o altă abordare a situaţiei.  

Arafat a precizat că, pentru limitarea pandemiei, autorităţile pot suspenda prezenţa fizică în unităţi, dar derularea orelor online nu are impact asupra îmbolnăvirilor.  

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern cu restricţiile de luni.  În acest mod s-a creat confuzie.  ”Din păcate, demersul nu a fost dus până la capăt”, a afirmat Cîmpeanu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Educatie » Şcolile şi grădiniţele particulare se închid, dar pot funcţiona în sistem online. Guvernul va modifica hotărârea care le permitea acestora ore cu prezenţă fizică