Antena Meniu Search
x

Școlile și grădinițele private pot rămâne deschise, deși cele de stat intră de luni în vacanță forțată. Explicația ministrului Sorin Cîmpeanu

Școlile și grădinițele private pot rămâne deschise, deși instituțiile publice de învățământ intră în vacanță forțată, ca măsură de limitare a răspândirii coronavirusului. Articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ private nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern cu restricţiile de luni.

de Redactia Observator

la 24.10.2021, 15:18

Școlile și grădinițele private pot rămâne deschise, deși cele de stat intră de luni în vacanță forțată. Explicația ministrului Sorin Cîmpeanu - Hepta

Confuzie pentru elevi, după ce articolul din decizia CNSU privind suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică la privat nu a fost prinsă în HG în care sunt prevăzute restricţiile care intră în vigoare de luni.

Hotărârea de Guvern 1.130, cea care transpune măsurile din Hotărârea 91 a CNSU, prevede, la articolul 10, alineatul 3:

"În cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare".

Pentru că articolul 8 din Hotărârea CNSU, care prevedea închiderea și a unităților private, nu a fost preluat și în Hotărârea de Guvern finală, care instituie măsurile, valabile de luni, 25 octombrie 2021, școlile private nu au nicio restricție începând de luni, în afară de cele aflate deja în vigoare. 

Pe acelaşi subiect

Drept urmare, potrivit documentelor și actelor normative actuale, de luni 25 octombrie, școlile private pot chema elevii cu prezență fizică la școală.

Explicația ministrului Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației a confirmat faptul că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor față în față din școlile private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern în care sunt prevăzute restricţiile ce intră în vigoare de luni.

Sorin Cîmpeanu a precizat, însă, că acest lucru nu poate fi reglementat de ministerul Educației la nivel de structură a anului școlar.

Întrebat dacă elevii de la școlile private merg luni la școală, Cîmpeanu a răspuns: "Conform art. 8.1 - ca să fim clari - din decizia CNSU, se suspendă prezența fizică din școlile și grădinițele private. Se suspendă prezența fizică înseamnă că școlile private pot organiza sau vacanță, sau cursuri online. Din păcate, art 8.1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educației a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat”.

Cîmpeanu a reiterat faptul că ministerul Educaței "reglementează școlile și grădinițele de stat din perspectiva vacanței. Mai departe sunt alții îndreptățiți să se pronunțe".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Școlile și grădinițele private pot rămâne deschise, deși cele de stat intră de luni în vacanță forțată. Explicația ministrului Sorin Cîmpeanu