Meniu
Search
x

Sorin Cîmpeanu: "Am depăşit pragul de 15% elevi vaccinaţi" | 2.400 de copii nu vor începe luni şcoala cu prezenţă fizică

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a fost depăşit pragul de 15% elevi vaccinaţi, după ce în ultimele zece zile s-au vaccinat 9.000 dintre aceştia. El a precizat că există un interes pentru vaccinare mai mare în rândul elevilor decât al personalului din unităţile de învăţământ, deoarece în lunile de vară s-au vaccinat 8.000 de cadre didactice.

De Redactia Observator la 10.09.2021, 22:34

Sorin Cîmpeanu a afirmat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că una din trei persoane vaccinate la nivel naţional cu Pfizer este elev. “Astăzi, conform ultimelor raportări am depăşit pragul de 15% elevi vaccinaţi. Este vorba de un progres important, de 4.500 de elevi vaccinaţi în ultimele cinci zile. Sunt mai mult de 2.500 de elevi din categoria 16 – 19 ani şi aproape 2.000 de elevi din categoria de vârstă 12 – 15. O concluzie interesantă extrasă din ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână este următoarea, una din trei persoane vaccinate la nivel naţional cu vaccinul Pfizer este elev. Este un semnal important, este un semnal bun care ne dă speranţe că după începerea şcolii odată cu disponibilitatea CNCAV de organizare a echipelor mobile care să ducă vaccinarea mai aproape de şcoli, vom înregistra progrese importante din perspectiva vaccinării în rândul elevilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Sorin Cîmpeanu a spus că progresul vaccinării în rândul personalului didactic este foarte mic

“Din perspectiva vaccinării personalului din învăţământ avem peste 193.000 de persoane. Într-adevăr, progresul este foarte mic pentru că la ultima raportare am avut 185.000 de persoane, puţin peste 8.000 de persoane, angajaţi în sistemul de învăţământ, vaccinaţi pe perioada de vară. Progresul este foarte mic. În acelaşi timp, 61% înseamnă mai mult decât dublul mediei naţionale şi arată interesul pe care profesorii l-au avut pentru vaccinare. Elevii ne dau un exemplu foarte bun, pe toată perioada de vară am avut peste 8.000  de cadre didactice vaccinate. În ultimele zece zile am avut 9.000 de elevi vaccinaţi. Mai mulţi elevi s-au vaccinat în ultimele zece zile decât angajaţi din sistemul de învăţământ pe parcursul lunilor iunie, iulie şi august”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

12 localităţi care au depăşit rata de infectare de 6 la mie. 2.400 de elevi nu vor începe luni şcoala cu prezenţă fizică

Pe acelaşi subiect

Sorin Cîmpeanu a anunţat că 12 localităţi au depăşit rata de infectare de 6 la mie, iar 2.400 de elevi nu vor începe luni şcoala cu prezenţă fizică. ”Ordinul comun prevede că ziua de vineri, cea de astăzi, este zi de referinţă pentru scenariul aplicat pentru întreaga săptămână care va începe luni. Astăzi avem, din păcate, 12 localităţi care au depăşit rata de infectare de 6 la mie”, a anunţat vineri seară, Sorin Cîmpeanu.  

Potrivit acesutia, sunt şase localităţi din Satu Mare, 2 în Arad, 2 în Sălaj, 1 în Teleorman, 1 în Dolj care au depăşit rata de 6 la mie. Numărul total al elevilor din aceste localităţi este 2.400, mai puţin de 1 la mie din numărul elevilordin România. ”Din păcate, nu vor avea şansea participării cu prezenţă fizică începând de luni, cu ceremoniile de deschidere a anului şcolar (...) Unele sunt foarte puţin peste 6 la mie, ne exprimăm speranţa că vor reveni foarte curând sub 6 la mie”, a mai afirmat Cîmpeanu.  

Anul şcolar începe luni, fiind permise ceremoniile de deschidere dar care trebuie să dureze maximum o oră şi jumătate. Incidenţa după care funcţionează şcolile este cea din ziua de vineri, astfel încât să se ştie din timp care sunt şcenariile  

OUG privind preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a mai anunţat că a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă privind preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie. El a precizat că acest proiect de preluare trebuie finalizat până la 1 octombrie 2021.

“Al doilea proiect de OUG adoptat astăzi are în vedere preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie. Există o serie de prevederi prin care acest lucru este posibil la solicitarea autorităţilor locale prin decizia inspectoratelor şcolare, a unităţilor de învăţământ preşcolar. Inspectoratele şcolare vor finaliza acest proces de preluare până la data de 1 octombrie 2021 cu informarea Ministerului Educaţiei. Finanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat. A fost calculat şi aprobat costul standard per preşcolar, per copil în creşă, în valoare de 15.000 de lei per copil în creşă. Este mai mult decât dublu faţă de costul standard per copil în grădiniţe. Este un cost standard care deja este mai mare decât costul standar per elev, această valoare de 15.000 de lei per copil în creşă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Educatie » Sorin Cîmpeanu: "Am depăşit pragul de 15% elevi vaccinaţi" | 2.400 de copii nu vor începe luni şcoala cu prezenţă fizică