Antena Meniu Search
x

Video "Vrei sa te înjunghii?" Băiat de 12 ani, bătut crunt de colegi. Se cer măsuri severe în România: elevi percheziţionaţi şi camere de supraveghere în şcoli

Camere video în clase, percheziţionarea elevilor şi sancţiuni pentru agresori. Asta cer asociaţiile de părinţi Ministerului Educaţiei după valul de violenţe înregistrate în ultima perioadă. Dezbaterile legate de măsuri însă mai durează, iar copiii se bat în continuare şi la şcoală şi după cursuri. Poliţia s-a autosesizat şi luni, după ce un băiat de 12 ani a fost bătut crunt de colegii lui. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 14.11.2022, 20:32

Vezi și

Un nou caz de agresiune într-un grup de minori din Dâmboviţa. Timp de trei minute, unul dintre copii este lovit din toate direcţiile, inclusiv când cade la pământ. Unul dintre agresori scoate chiar un cuţit şi îl ameninţă: "Vrei sa te înjunghii? Bă, mă mai înjuri?" Nimeni nu a depus vreo plângere la Poliţie. Agenţii s-au sesizat după ce filmuleţul s-a viralizat, iar bătăuşii sunt cercetaţi pentru lovire şi alte violenţe. Asociaţiile de părinţi cer de urgenţă ministrului Educaţiei sancţionarea tuturor agresorilor şi schimbarea regulamentului în şcoli. 

Măsuri pentru a opri elevii agresori

"Pazinicul nu are voie să controleze, profesorul nu are voie, directorul nu are voie. Cu ce mă ajută că e trecut în statutul elevului că nu ai voie? Camere video am solicitat", spune Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor. "În acest moment, 33% din şcolile din România nu au nici pază umană şi nici sisteme de supraveghere video. Doar 8% au paznic şi 43% camere video", a precizat Mădălina Iacob, reporter Observator. 

Ministerul Educatiei intenţionează să schimbe până la finalul anului şi statutul elevului. Deşi era limpede că sunt periculoase, pe lista cu obiecte interzise în perimetrul şcolii intră, pe lângă arme şi obiecte pirotehnice, şi bricheta, briceagul, cuţitul, otrava sau grenadele. În plus, "elevii să beneficieze realmente de consiliere. Şi elevul agresat să fie protejat şi, în egală masură, trebuie să consiliem elevii care au comis acte de violenţă, să îşi înţeleagă greşelile", crede Corina Popa, purtător de cuvânt Ministerul Educaţiei.

Pe acelaşi subiect

De cealaltă parte, Consiliul Elevilor nu este de acord sub nicio formă cu percheziţionarea lor în clase. "Fără doar şi poate nu, cel puţin nu în forma care se propune la acest moment. Acolo unde există sesizări şi există indicii clare. Dar să trecem în extrema în care verificăm elevii doar de la un simplu zvon, acolo nu suntem de acord pentru că e vorba de drepturile fundamentale", susţine Robert Avram, Consiliul Elevilor. 

Urmează consultări şi cu reprezentanţii de la Ministerul de Interne, dar şi cu cei din centrele de asistenţă educaţională pentru consilierea copiilor. Modificarea regulamentului ar putea fi făcută cel mai probabil de luna viitoare. 

Obiecte interzise în şcoli

  • arme 
  • obiecte pirotehnice 
  • spray paralizant 
  • brichete
  • briceag 
  • ciocan 
  • cuţit 
  • otravă 
  • grenadă
  • containere cu gaz 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Educatie » "Vrei sa te înjunghii?" Băiat de 12 ani, bătut crunt de colegi. Se cer măsuri severe în România: elevi percheziţionaţi şi camere de supraveghere în şcoli