Video Primele măsuri pregătite după valul de incidente din şcoli. Elevii nu vor mai avea voie nici cu brichete
Elevii nu au voie cu brichetă la şcoală. Şi nici cu briceag, pistol cu bile sau spray paralizant. Iar dacă un copil este lovit, trebuie să sesiseze imediat comisia antiviolenţă. Care, la rândul ei, sună la poliţie pentru verificări. Sunt noile reguli pe care Ministerul Educaţiei le va impune după valul de violenţe şi înjunghieri din şcolile din România. În realitate, însă, consilierii şcolari lipsesc, comisiile există doar pe hârtie, iar elevii de liceu au aproape toţi o brichetă în buzunar.
Cel mai recent incident care s-a lăsat cu dosar penal a avut loc la liceul sportiv din Timişoara. Un elev a tras cu un pistol cu bile într-un coleg, în timpul pauzei.
Primele măsuri pregătite după valul de incidente din şcoli
Mădălina Iacob, reporter Observator: Doar în prima luna de şcoală, poliţia a înregistrat 340 de infracţiuni în şcolile din România şi alte 33 în apropierea acestora. În cele mai multe cazuri a fost vorba despre violente si loviri intre elevi si despre port de obiecte periculoase. În realitate, profesorii spun că cifrele sunt şi de două ori mai mari.
Ministrul Educaţiei îşi dă acordul şi pentru percheziţionarea elevilor. Dar cu menajamente, nu cum au făcut poliţiştii acum două săptămâni la o şcoală din Jilava, unde au descins ca în căutarea unor interlopi.
- România, pe locul 3 în UE la capitolul bullying în şcoli. Cum poate fi prevenit fenomenul
- Concluzii devastatoare despre bullying: În 10 minute un copil își poate pierde complet încrederea în sine și...
- "Mi-au prins mâna în uşă". Hărţuită de învăţătoare, Maria nu a scăpat de bullying nici la gimnaziu....
Corina Popa, purtător de cuvânt MEN: Nu au voie să vina cu brichete, briceag, arme albe. În momentul în care sunt semnale că elevii au intrat in incinta şcolii cu obiecte interzise, este important sa intervenim, ca politia sa intervina, dar cu tact pedagogic.
Nu toţi părinţii şi elevii sunt de acord cu noile reguli.
Reporter-elevi: Brichete aveţi la voi?
- Avem, dar nu avem voie. A venit jandarmeria în curtea şcolii şi percheziţiona copiii de brichete de ţigări, briceag.
- Dacă e vorba să vină poliţia să te percheziţioneze, mi se pare relativ ok la elevii de liceu, au 18 ani, cu acordul lor. Dar nu poţi să te duci la un copil de clasa a treia să îi spui ce ai în penar, să scoată compasul şi să zică: Ah, arma alba. Nu e normal!
După ce sute de elevi au fost agresaţi în şcolile din România în acest an şcolar, Ministerul Educaţiei lansează o campanie antiviolenta si propune şcolilor o schemă ideală de intervenţie. Primul lucru pe care trebuie să îl facă un elev bătut de colegi este să anunţe comisia antiviolenţă din şcoala lui.
Corina Popa, purtător de cuvânt MEN: E important ca această comisie să ia legatura cu consilierii şcolari, dacă este mai gravă situaţia, trebuie să se adreseze poliţiei siguranţa şcolară pentru a lua măsurile legale.
Ligia Deca, Ministrul Educaţiei: Şcoala este un spaţiu al socializării şi al învăţării, nu al loviturilor. Nu uitaţi, nu sunteţi singuri. Refuzaţi să fiţi părtaşi la orice act de agresiune fizică, verbală, şantaj, bullying sau cyberbullying.
În realitate, elevii nici nu ştiu că există comisia antiviolenţă în şcoli.
Elevi: - Nu ştiu să existe.
- Dar consilier şcolar?
- Există, da.
- Îl cunoşti?
- Nu.
Doar în septembrie, poliţiştii au fost trimişi de dispeceratul 112 la aproape 100 de intervenţii la şcoli.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰