Antena Meniu Search
x

Cadouri de Valentine's Day. La ce trebuie să fim atenţi când mergem la cumpărături

Iubirea pluteşte în aer în această perioadă, aşa că pentru cei care au sentimente puternice faţă de o anumită persoană este momentul perfect de a surprinde. Indiferent dacă aveţi o relaţie serioasă sau sunteţi pe drumul cuceririi, Valentine's Day este o ocazie nemaipomenită pentru a face surprize frumoase sufletului pereche, însă trebuie să aveţi mare grijă atunci când mergeţi la cumpărături. Inspectorii ANPC au câteva recomandări în ceea ce priveşte achiziţionarea cadourilor de Ziua Îndrăgostiţilor.

de Redactia Observator

la 14.02.2022, 10:49

La ce trebuie să fim atenţi când mergem la cumpărături de Ziua Îndrăgostiţilor - Shutterstock

Cei care doresc să cumpere cadouri de Ziua Îndrăgostiţilor, consumatorii trebuie să ţină cont de mai multe recomandări. Sunt sfătuiţi să evite vânzătorii ambulanţi, în cazul cosmeticelor, să examineze cu atenţie eticheta, pentru că o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere şi să cumpere bijuterii doar din magazine autorizate de ANPC pentru operaţiuni cu metale preţioase, recomandă directorul general în cadrul Autorităţii Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

Citește și: Prăjitură fără coacere cu budincă de vanilie și biscuiți

Cumpărarea diverselor sortimente de bomboane şi ciocolată

”La cumpărarea diverselor sortimente de bomboane şi ciocolată, pentru a nu le fi afectată sănătatea, să aibă în vedere faptul că achiziţionarea acestor produse se face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de achiziţionare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, scrie Paul Anghel, potrivit news.ro.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import, trebuie să fie menţionate numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.

”Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română. Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, astfel: “ cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute, se menţionează produsul de umplutură”, precizează responsabilul ANPC.

El precizează că se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame.

”Aceasta excepţie nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conţinând două sau mai multe astfel de produse, în cazul în care conţinutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolată turnate şi goale în interior, această indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau  băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului. Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă”, subliniază Paul Anghel.

Achiziţionarea produselor cosmetice

”Consumatorii trebuie să fie atenţi la o serie de detalii care le certifică faptul că produsele cumpărate sunt de calitatea dorită, nu sunt periculoase pentru sănătate, iar informarea/etichetarea lor respectă întocmai prevederile legale în vigoare”, avertizează el.

Cei care doresc să ofere în dar produse cosmetice trebuie să le cumpere numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în cazul în care doresc să facă o reclamaţie.

”În plus, atenţionăm asupra faptului că produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie, în locuri precum tarabele sau persoanele fizice -cu sacoşă-", indică directorul general în ANPC.

De asemenea, celor care cumpără cosmetice li se mai recomandă:

 • să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, produsele provenind cu siguranţă din filiere paralele;
 •  să verifice calitatea ambalajului astfel încât aceasta să corespundă valorii produsului. Sunt şanse mari că un produs zis “de lux”, ambalat într-o cutie de carton sau de plastic banală, să fie de fapt o contrafacere;
 •  să examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere;
 •  să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.

De asemenea, consumatorii trebuie să ştie că:

 • unii producători şi importatori “de marcă” au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă - hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii; 
 • pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE; 
 • majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia ”A se folosi preferabil înainte de”, urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se află inscripţionată aceasta dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, cu cifre arabe;
 • anumite produse precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12, 24 luni, de ex.);
 • sunt produse la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni şi atunci aceasta nu se mai menţionează (cazul recipientelor sub presiune cum sunt deodorantele).

Recomandări pentru cumpărarea bijuteriilor

”Este foarte important de unde alegem să cumpărăm o bijuterie, având în vedere faptul că bijuteriile se vând peste tot, de la tarabe până la supermarket-uri, magazine de bijuterii şi în târgurile de cadouri. Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând astfel de produse. O bijuterie ' din argint' vândută la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint! Oferirea drept cadou a unei bijuterii din metal preţios, cu sau fară pietre preţioase, a devenit din ce în ce mai obişnuită, astfel că piaţa metalelor preţioase oferă o gamă foarte largă de produse”, notează Paul Anghel, adăugând că ”cel mai important lucru care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse, este încrederea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri”.

Directorul general în ANPC afirmă că unul dintre lucrurile de care trebuie să se ţină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizaţia eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase, a cărei copie trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.

”Sfătuiesc consumatorii să evite cumpărarea bijuteriilor din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi. Achiziţionarea bijuteriilor din metal preţios trebuie să se facă de la operatorii economici autorizaţi de către ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase. Consumatorii trebuie să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanţi sau care se află în spaţii neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse”, scrie el.

La achiziţionarea bijuteriilor din metal preţios, consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

 •  să solicite informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare;
 •  să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conţină obligatoriu detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc) precum şi datele de identificare ale operatorului economic care comercializează produsul;
 •  să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziţionarea produsului;
 •  să solicite informaţii suplimentare despre garanţia oferita produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară;
 •  să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Entertainment » Cadouri de Valentine's Day. La ce trebuie să fim atenţi când mergem la cumpărături