Antena Meniu Search
x

Cannes 2024. Pelicula "Anora" de Sean Baker a câştigat Palme d'Or. Lista completă a filmelor premiate

Cannes 2024. Festivalul de Film de la Cannes s-a încheiat aseară cu victoria peliculei "Anora" de Sean Baker. Al doilea cel mai mare premiu după Palme d'Or a ajuns la primul film indian din competiție din ultimii 30 de ani, iar seara grandioasă l-a adus la Cannes şi pe George Lucas care a primit un premiu onorific. 

de Redactia Observator

la 26.05.2024 , 07:22

Marele câştigător din acest an al Festivalului de Film de la Cannes este o dramă cu note de umor despre o tânără dansatoare exotică. Pelicula urmăreşte povestea lui Ani care se întâlneşte cu fiul unui oligarh rus şi cu care urmează să se căsătorească în Las Vegas. Căsnicia a stârnit însă furia familiei tânărului. 

Marele Premiu al Juriului a ajuns la filmul "All We Imagine as Light", de Payal Kapadia, care are în prim-plan drama a două femei. Este primul film indian intrat în competiție în ultimii 30 de ani. Mohammad Rasoulof, regizorul iranian care a fugit recent din ţară, a primit Premiul Special pentru "The Seed of the Sacred Fig".

Ceremonia de final l-a adus pe scenă şi pe regizorul George Lucas, celebru pentru "Războiul Stelelor" și "Indiana Jones", care a primit un premiu onorific de la prietenul său vechi, Francis Ford Coppola.

Articolul continuă după reclamă

Lista câştigătorilor

Pe acelaşi subiect

"Trei kilometri până la capătul lumii", regizat de Emanuel Pârvu, a fost premiat cu Queer Palm la Cannes, acordat în fiecare an unei producţii care tratează subiecte şi personaje din comunitatea LGBT.  De altfel, ţara noastră a mai avut doar o nominalizare de-a lungul timpului la această categorie. Se întâmpla în 2012, prin producţia "După dealuri" a lui Cristian Mungiu.  

"Emilia Perez", un musical despre un șef de cartel mexican care trece de la bărbat la femeie, a fost dublu premiat. Regizorul filmului, Jacques Audiard, a primit premiul juriului pe scenă, în timp ce premiul pentru cea mai bună actriță a fost împărțit între vedetele sale feminine, Zoe Saldana, Selena Gomez, Karla Sofia Gascon și Adriana Paz.

Jesse Plemons a fost desemnat cel mai bun actor pentru că a interpretat trei roluri diferite - un polițist în dificultate, un membru al unei secte și un bărbat ale cărui acțiuni sunt controlate de șeful său - în tripticul absurd „Kinds of Kindness”, al regizorului Yorgos Lanthimos.

Cel mai bun scenariu a fost acordat filmului „The Substance”, un body horror despre pericolele tinereții și frumuseții, condus de Demi Moore, despre care regizoarea Coralie Fargeat a declarat că speră să contribuie la schimbarea standardelor stabilite pentru femei.

Miguel Gomez a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru „Grand Tour”, o călătorie eclectică prin Asia a unui funcționar public britanic și a logodnicei sale care îl urmărește.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Toate firmele, obligate să folosească POS. Credeţi că măsura va combate evaziunea fiscală?
Observator » Entertainment » Cannes 2024. Pelicula "Anora" de Sean Baker a câştigat Palme d'Or. Lista completă a filmelor premiate