Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O carieră, mii de poveşti. Cele mai bune 10 piese ale Tinei Turner şi "secretele" din spatele lor: care e titlul real al piesei "Simply the Best"

Legendara cântăreaţă Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani.

de Redactia Observator

la 24.05.2023 , 22:43

O carieră, mii de poveşti. Cele mai bune 10 piese ale Tinei Turner şi "secretele" din spatele lor: care e titlul real al piesei "Simply the Best" - Profimedia

Tina Turner, star al rock’n’roll-ului, care a devenit o vedetă pop în anii 1980, a murit la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferinţă. În 2021, ea a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame pentru a doua oară.  Cântăreaţa, pe numele real Anna Mae Bullock, şi-a început cariera la vârsta de 18 ani, alături de Ike Turner. În decurs de doi ani, a câştigat notorietate graţie vocii impresionante şi a apariţiei scenice, iar cei doi au lansat piese ca „A Fool In Love”, „River Deep, Mountain High” şi „Nutbush City Limits”.

Tina s-a căsătorit cu Ike Turner în 1962, iar relaţia lor turbulentă a ajuns la final în anii 1970. Ea a continuat, câţiva ani mai târziu, cu o carieră solo de succes impresionant, lansând albume precum „Private Dancer” şi „Foreign Affair”, certificate cu platină, fiind recompensată, între altele, cu 8 premii Grammy din 25 de nominalizări.

Printre cele mai cunoscute single-uri ale ei se numără „What's Love Got To Do With It”, „The Best”, „Steamy Windows” şi „Goldeneye”, piesă înregistrată pentru filmul omonim din seria „James Bond”. Una dintre cele mai populare staruri pop din toate timpurile, Tina Turner a renunţat la concerte în 2009, însă a avut câteva apariţii publice, inclusiv la premiera de pe Broadway a spectacolului despre viaţa ei. Anul acesta, HBO a lansat documentarul „Tina”, la care artista şi-a adus aportul.

Articolul continuă după reclamă

Tina Turner. Cele mai bune 10 piese şi poveştile din spatele lor

Pe acelaşi subiect

1. River Deep, Mountain High (1966)

Tina Turner a cunoscut succesul alături de primul ei soţ, Ike Turner, în 1960, dar recunoaşterea internaţională a venit abia 6 ani mai târziu când a început colaborarea cu producătorul Phil Spector. Deşi oficial laudele au fost culese de cei doi, între Spector şi Ike Turner au apărut divergenţe în studio. Tina a fost entuziasmată să lucreze alături de Phil Spector, mai ales după ce acesta a adus o orchestră în studio pentru a crea faimosul "zid de sunet". "Nu mai văzusem niciodată aşa ceva, decât în filme", scria Tina Turner în cartea sa autobiografică. Piesa a fost pe locul 3 în topurile din Marea Britanie, dar a dispărut rapid de pe radiourile americane. DJ-ii au considerat că piesa nu este "suficient de neagră" pentru a fi încadrată la genul blues şi nici "suficient de albă" pentru a fi încadrată la pop.

2. Proud Mary (1971)

Piesa a ajuns pe locul 4 în topul Billboard şi i-a adus Tinei un premiu Grammy. Peste ani, în 2005, Beyonce a ales să cânte această piesă pentru a celebra întreaga carieră a Tinei. În 2008, Tina Turner şi Beyonce cântau piesa, în duet, la premiile Grammy.

3. Nutbush City Limits (1973)

A fost piesa prin care Tina Turner şi-a prezent oraşul natal Tennessee. Melodia a reprezentat o amintire nostalgică a copilăriei tumultoase a artistei. La 3 ani după lansarea acestei piese Tina l-a părăsit pe Ike, sătulă de abuzurile la care fusese supusă ani întregi.

4. Let's Stay Together (1983)

Fără soţul şi omul care a lansat-o, Ike Turner, Tina a fost nevoită să înceapă practic de la zero. Momentul care avea să-i relanseze cariera de-o manieră şi mai impresionantă decât fusese până atunci a fost atunci când a cunoscut doi membri ai grupului englez de electro-pop Heaven 17. În studiorile din Marea Britanie, negativele s-au înregistrat folosind sintetizatoarele, nu o orchestră adevărată aşa cum Tina era obişnuită pe vremea când lucra cu Phil Spector. "Let's Stay Together" a fost primul hit al artistei care a rupt cu adevărat clasamentele din Marea Britanie, dovadă că a rezistat în Top 10 timp de un deceniu.

5. What's Love Got to Do With It (1984)

A fost piesa prin care Tina Turner şi-a consolidat statutul de vedetă internaţională, deşi iniţial a refuzat piesa. Artista a considerat că este o melodie "prea uşoară". A fost totuşi de acord să înregistreze piesa, dar a făcut-o în stilul ei, "cu o voce puternică şi în stil grav". Videoclipul piesei, filmat pe străzile din New York, a contribuit la instalarea piesei pe primul în topurile din SUA şi la premiile Grammy. A devenit, de asemenea, cea mai în vârstă femeie la acea vreme, 44 de ani, care ocupă primul loc în topuri cu un single.

6. Private Dancer (1984)

E piesa care a dat şi numele celui mai bine vândut album. Artista avea să recunoască peste ani că nu şi-a dat seama că melodia este despre o lucrătoare sexuală. "Cred că majoritatea dintre noi am fost în situaţii în care a trebuit să ne vindem într-un fel sau altul", spunea Tina Turner ulterior.

7. We Don't Need Another Hero (1985)

Tina Turner apare alături de Mel Gibson în celebrul film Mad Max. Piesa este o baladă clasică a anilor '80. Melodia a fost un nou hit al artistei. A ajuns pe locul 2 în topurile din SUA şi a obţinut o nominalizare la Grammy.

8. The Best (1989)

Piesa a fost scrisă pentru Bonnie Tyler, în 1988, dar cântăreaţa scoţiană nu a reuşit să impună melodia în topuri. Un an mai târziu, Tina a preluat piesa, a adăugat forţă vocală şi a transformat-o în unul din imnurile deceniului. Melodia este mai cunoscută ca "Simply the Best", dar această sintagmă este doar o parte a refrenului. Piesa a fost folosită în numeroase reclame de-a lungul timpului, iar liga australiană de rugby a folosit-o pentru a-şi promova competiţia.

9. Steamy Windows (1989)

O piesă pe care criticii, dar şi fanii au considerat-o a fi feministă. "Un număr încântător de riscant", scria presa vremii. În urmă cu câţiva ani, un interviu al actriţei Emma Watson a fost întrerupt preţ de câteva secunde după ce vedetei de la Hollywood i-a sunat telefonul. Tonul de apel era...Steamy Windows.

10. GoldenEye (1995)

Producătorii seriei James Bond au cerut-o în mod special pe Tina Turner pentru a asigura coloana sonoră a GoldenEye. A fost debutul lui Pierce Brosnan în seria "Bond". Coloana sonoră a fost scrisă de Bono şi The Edge de la U2. "După ce am făcut pas, am ştiut că de atunci încolo pot cânta orice", declara Tina Turner.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Entertainment » O carieră, mii de poveşti. Cele mai bune 10 piese ale Tinei Turner şi "secretele" din spatele lor: care e titlul real al piesei "Simply the Best"