Antena Meniu Search
x

TIFF 2022 începe pe 17 iunie, la Cluj. Totul despre bilete, filme și vedetele prezente la festival

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc la Cluj, în Parcul Florești, între 17 și 26 iunie. Ediția din acest an vine după succesul celei din 2021, organizate în condiții de pandemiei și la care au participat peste 3.000 de spectatori. Ediția din 2022 a festivalului se va desfășura fără restricțiile din ultimii doi ani, ceea ce le-a permis organizatorilor să organizeze mai multe proiecții de filme, ateliere și dezbateri la care pot participa un număr mai mare de oameni.

de Adrian Popovici

la 15.06.2022, 22:57

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc la Cluj, în Parcul Florești, între 17 și 26 iunie. - Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF)

În acest an, activitățile organizate se adresează părinților și copiilor, fiind programate 9 zile de activități pentru aceștia. După cum arată programul oficial al festivalului, acestea vor avea loc între 10:00 - 17:00, în timpul weekendului și între 15:00 și 18:00 în timpul săptămânii și vor include ateliere de meșteșuguri tradiționale, activități sportive, tururi ghidate și chiar joacă cu animale.

TIFF 2022 se desfășoară în 16 locații din Cluj: Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cinema Arta, Casa De Cultură a Studenţilor, Piața Unirii Open Air, 6 Iulius Parc Open Air, Cercul Militar, Cinema Mărăști, Cinema Dacia Mănăștur,  Muzeul De Artă, Universitatea Sapientia, UBB Open Air, Parc Poligon Floreșt, Castelul Bánffy Bonțida și Arkhai Sculpture Park Vlaha.

De unde pot fi cumpărate biletele pentru TIFF 2022?

Organizatorii TIFF 2022 au anunțat că scot la vânzare mai multe abonamente, prețul acestora variind între 170 și 1.000 de lei. Acestea permit accesul doritorilor un număr cuprins între 10 și 30 de proiecții, cu excepția unor evenimente speciale.

Pe acelaşi subiect

Cei care vor să participe la vizionările de film sau evenimente pot face acest lucru cumpârând abonamentele de pe site-ul oficial al festivalului. Trebuie precizat că cei care au astfel de carduri pot să aleagă la ce proiecții vor participa, cu precizarea că își vor putea alege doar un singur loc la fiecare proiecție.

Războiul din Ucraina, o temă centrală a TIFF 2022

TIFF 2022 se desfășoară sub umbra războiului din Ucraina, iar organizatorii au decis să nu ignore acest lucru. Astfel, cetățenii ucraineni vor avea acces liber la evenimente, iar organizatorii au decis să organizeze mai multe proiecții ale filmelor create de cineaștii din țara vecină.

Printre filmele selectate se numără Reflections (2021) al regizorului Valentin Vasianovici, povestea unui chirurg capturat de ruși care este eliberat și încearcă să revină la viața obișnuită. De asemenea, pe scenele de la TIFF vor fi prezentate și filmul Rhino (2021), de Oleg Sentsov, povestea unui tânăr care face parte din mafia ucraineană în anii 90.

Pe lângă filmele ucrainene, organizatorii au organizat mai multe concerte și evenimente dedicate culturii țării vecine. "Spectatorii și invitații festivalului vor fi încurajați să susțină industria de film ucraineană printr-o campanie de donații SMS. Toate fondurile obținute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniștii din industrie cu ajutorul Coaliției Internaționale pentru Cineaști aflați în situații de Risc (ICFR), un organism înființat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internațional de Film de la Amsterdam și Festivalul Internațional de Film Rotterdam", au mai transmis aceștia.

Vedetele de la TIFF

În cele nouă zile de proiecții și evenimente ale TIFF 2022, vor fi prezente o mulțime de vedete și personalități din domeniul cinematografic. Unii dintre cei mai importanți oameni din domeniu, care se bucură de recunoaștere la nivel european și mondial, vor face parte din juriile competiției. Printre aceștia se vor numără și: scenaristul și producătorul Bogdan George Apetri, actrița islandeză Halldóra Geirharðsdóttir, producătoarea Gülin ÜstÜn, regizorul Srdan Golubović, cineastul Carlos Rodríguez Ríos, producătoarea Weronika Czołnowska, critic de film Andoni Iturbe Tolosa, alături de mulți alții.

Pe lângă invitații din străinătate, în lumina reflectoarelor se vor afla și unii dintre cei mai apreciați actori din țara noastră, printre aceștia și Maia Morgenstern. Ea urmează să primească Premiul de Excelență la Gala de Închidere TIFF, pe 25 iunie, o încununare a celor patru decenii dedicate scenei și marelui ecran.

"În paralel cu activitatea sa impresionantă din lumea filmului, a jucat în zeci de spectacole memorabile pe scene mari din România, dar și peste hotare. În anul 1989 a devenit actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, pe care din 2012 îl conduce, dedicându-și experienţa, energia şi pasiunea pentru promovarea culturii idiş. Din 1990 a jucat pe scena Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’, unde a creat o Medeea memorabilă în Trilogia antică a lui Andrei Șerban. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu numeroase teatre din țară, printre care și Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Odeon, Bulandra, Metropolis, Teatrul ,,Radu Stanca’’ din Sibiu și Teatrul Național din Craiova."

"Contribuția sa adusă teatrului și filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu numeroase distincții. Pe lângă premiile pentru Balanța, a primit titlul de ,,Actriţa şi Femeia anului 2003’’, acordat de Parlamentul European de la Strasbourg. În 2012 a fost decorată de către Președintele Franței cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, iar în 2013 a fost distinsă cu Ordinul regal „Ordinul Nihil Sine Deo", au transmis organizatorii TIFF 2022.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Entertainment » TIFF 2022 începe pe 17 iunie, la Cluj. Totul despre bilete, filme și vedetele prezente la festival