Antena Meniu Search
x

"Eu pentru ce m-am născut?" Episodul 3: Cum îşi exmatriculează statul copiii abuzaţi

Câţi copii din România au refuzat să fie stigmatizaţi la şcoală? Câţi au fost exmatriculaţi de propriii dascăli? Cei care ar trebui să ştie, Protecţia Copilului şi ministerul Educaţiei, nu au habar. Însă pe aceşti copii i-am găsit noi. Nicolae a fost dat afară în clasa a patra. Şcoala s-a dovedit incapabilă să-l ajute după ce a fost batjocorit.

Vezi și

Câţi copii din România au refuzat să fie stigmatizaţi la şcoală? Câţi au fost exmatriculaţi de propriii dascăli? Cei care ar trebui să ştie, Protecţia Copilului şi ministerul Educaţiei, nu au habar. Însă pe aceşti copii i-am găsit noi. Nicolae a fost dat afară în clasa a patra. Şcoala s-a dovedit incapabilă să-l ajute după ce a fost batjocorit.

La 14 ani, Nicolae a primit el un şut de la oamenii mari şi, mai grav, de la propriii dascăli. 

NICOLAE, victimă a abuzurilor sexuale:

Doamna directoare m-a exmatriculat. M-a dat afară din şcoală!

Pe acelaşi subiect

GALERIE FOTO: "Eu pentru ce m-am născut?" Episodul 3: Cum îşi exmatriculează statul copiii abuzaţi 

Acum 3 ani, în vacanţa de vară, un vecin şi-a bătut joc de el şi de mai mulţi copii din sat. Individul a fost prins, arestat şi condamnat la 14 ani de închisoare pentru agresiune sexuală. Pentru Nicolae, însă, timpul s-a oprit în loc. 

(REPORTER): Copilul dumneavoastră a vorbit vreodat cu un psiholog despre ce i s-a întâmplat?

(MAMA LUI NICOLAE): A vorbit decât atunci când a fost anchetat, doamnă...

(REPORTER): A venit cineva vreodată de atunci la dumneavoastră acasă?

(MAMA LUI NICOLAE): Nu a mai venit nimeni...

Nicolae nu există pentru sistemul care ar trebui să-i protejeze drepturile. Nicolae nu există nici pentru şcoală. Mama spune că, după abuzul sexual, doamna învăţătoare nu l-a mai primit în clasa a patra.

MAMA LUI NICOLAE:

Apucă şi drumuri greşite, dacă şade acasă şi nu se duce la şcoală... Dacă... asta e România la noi, nu avem ce face!

CITEŞTE ŞI: "Eu pentru ce m-am născut? "Episodul 2: Cum nu-şi protejează România copiii. Judeţul cu zeci de cazuri de minori abuzaţi şi doar un psiholog​

Practic, cu 3 clase nu are niciun viitor. La şcoală, am găsit altă variantă, alţi vinovaţi.   

(ÎNVĂŢĂTOAREA LUI NICOLAE): A abandonat. Adică a făcut mama cerere de retragere pentru copil. 

(REPORTER): Părinţii spun că l-aţi exmatriculat.

(ÎNVĂŢĂTOAREA LUI NICOLAE): Nu l-am exmatriculat.

Conducerea şcolii ne-a precizat într-un răspuns scris că puştiul a rămas repetent de 3 ori în clasa a patra. Şi ne-a repetat că mama e cea care a făcut solicitarea de  abandon. Cum ajunge un copil normal să repete de 3 ori o clasă? 

ÎNVĂŢĂTOAREA LUI NICOLAE:

Din păcate noi, nu am avut ce să facem!

CITEŞTE ŞI: Campania "Eu pentru ce m-am născut?" pune lucrurile în mişcare! Autorităţile iau primele decizii în cazul copiilor abuzaţi sexual

Dascălul pune totul pe seama absenţelor şi pe lipsa de interes a părinţilor. E adevărat, băiatul provine dintr-o familie cu probleme. Mama are cancer, iar tatăl e mai mult absent. Pentru Nicolae, şcoala ar putea fi ultima barieră înaintea unui viitor fără căpătâi. Dar doamnei învăţătoare i-a fost mai simplu să-l lase repetent de 3 ori ca să scape de el şi de problemele sale. Nicolae se urca pe şcoală, se certa cu ceilalţi copii, fuma şi vorbea urât. Acum, regretă şi tânjeşte să se întoarcă. 

NICOLAE, victimă a abuzurilor sexuale:

Doamna directoare, eu vreau ca să mă întorc la şcoală, să termin cele patru clase, să fiu mare, să am un serviciu şi să muncesc!

CITEŞTE ŞI: "Eu pentru ce m-am născut?" Promisiunea de la care a pornit această campanie a Observatorului

Câţi copii ca Nicolae strigă după şcoală? Ministerul Educaţiei nu a răspuns niciuneia dintre cele 4 solicitări transmise din noiembrie şi până acum de echipa Observator. Iar Autoritatea pentru Protecţia Copilului nu are habar. 

GABRIELA COMAN, Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie:

Nu avem ca şi statistică, nu că nu putem avea!

CITEŞTE ŞI: "Eu pentru ce m-am născut?" Episodul 1: Copiii care cad victime abuzurilor sexuale în România sunt batjocoriţi şi de agresori, şi de STAT​

(REPORTER): Mă găndesc că dumneavoastră ca şi preşedinte al autorităţii aveţi o strategie pe termen scurt şi mediu. 

(GABRIELA COMAN): Da. Avem o strategie şi la ea avem, sigur că da, diverşi responsabili.

Autoritatea face politici publice. Programe. Proiecte. Inclusiv „servicii de monitorizare şi evaluare a calității serviciilor de educație şi sănătate de care beneficiază copilul", după cum ne arată într-un răspuns oficial. 

(REPORTER): Mă gândesc că vă faceţi demersul în luptă în funcţie de anumite date statistice. 

(GABRIELA COMAN): Cu siguranţă. Toate au fost făcute pe baza unor statistici şi pe baza unor evidenţe de la nivel local. 

CITEŞTE ŞI: „Eu pentru ce m-am născut?” - O campanie Observator, din 6 martie​

O discuţie surdă şi absurdă, care dovedeşte clar lipsa de interes a celor numiţi să ne şi să vă protejeze copiii. 

Episodul 4 al campaniei "Eu pentru ce m-am născut?"

La Iaşi, un tată şi-a transformat fetiţa de 5 ani în sclavă sexuală. Ce trăieşte un astfel de copil după o traumă atât de profundă, ce reacţie are propria mamă şi cum i se vindecă rănile, aflaţi din următorul episod al campaniei "Eu pentru ce m-am născut?"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Eu pentru ce m-am nascut? » "Eu pentru ce m-am născut?" Episodul 3: Cum îşi exmatriculează statul copiii abuzaţi