Antena Meniu Search
x

Lotul Elveţiei la Euro 2020. Granit Xhaka, motorul echipei şi cel mai selecţionat jucător al ţării

Elveţia debutează la EURO 2020 sâmbătă, de la ora 16, împotriva Ţării Galilor, într-un meci contând pentru Grupa A a Campionatului European la fotbal. Din aceeaşi grupă mai fac parte Italia şi Turcia.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 11.06.2021, 10:52

Granit Xhaka, în timpul unei conferințe de presă la Baku, în 2019
Granit Xhaka, motorul echipei şi cel mai selecţionat jucător al ţării - Hepta / DPA Images / Joosep Martinson

Aceasta va fi a cincea apariţie la EURO a echipei naţionale a Elveţiei, obiectivul rămânând calificarea în sferturile de finală. Cel mai aproape au fost în 2016, când au pierdut în optimi la penalty-uri în faţa Poloniei. La EURO 2020, selecţionata Ţării Cantoanelor a fost repartizată în Grupa A, alături de Italia, Ţara Galilor şi Turcia, meciurile urmând să se dispute la Baku şi Roma.

Lotul Elveţiei la EURO 2020

  • Portari: Yvon Mvogo (PSV), Jonas Omlin (Montpellier), Yann Sommer (Mönchengladbach)
  • Fundaşi: Manuel Akanji (Dortmund), Loris Benito (Bordeaux), Eray Cömert (Basel), Nico Elvedi (Mönchengladbach), Jordan Lotomba (Nice), Kevin Mbabu (Wolfsburg), Becir Omeragic (Zürich), Ricardo Rodríguez (Torino), Fabian Schär (Newcastle United), Silvan Widmer (Basel)
  • Mijlocaşi: Christian Fassnacht (Young Boys), Edimilson Fernandes (Mainz), Remo Freuler (Atalanta), Xherdan Shaqiri (Liverpool), Djibril Sow (Frankfurt), Ruben Vargas (Augsburg), Granit Xhaka (Arsenal), Denis Zakaria (Mönchengladbach), Steven Zuber (Frankfurt)
  • Atacanţi: Breel Embolo (Mönchengladbach), Mario Gavranović (Dinamo Zagreb), Admir Mehmedi (Wolfsburg), Haris Seferović (Benfica)

Granit Xhaka, veteran la 28 de ani

Nu doar căpitan de la retragerea lui Stephan Lichsteiner, Granit Xhaka este totodată şi cel mai selecţionat jucător din Elveţia, cu 94 de apariţii. Mijlocaşul lui Arsenal este o figură dominantă în jocul elveţienilor, el dictând ritmul şi fiind, de cele mai multe ori, creierul echipei. Xhaka este considerat liantul şi motorul echipei. Într-un meci în care Elveţia a condus cu 3-0 pe Danemarca, după ce a fost scos de pe teren meciul s-a încheiat 3-3.

În vârstă de doar 28 de ani, Xhaka şi-a început cariera la Basel, iar din 2016 joacă pentru Arsenal. A făcut parte din echipa Elveţiei care a câştigat Cupa Mondială Under-17 în 2009 şi din finalista EURO Under-21 doi ani mai târziu. 

Yann Sommer a devenit portarul numărul 1 al Elveţiei după Cupa Mondială din 2014 şi în acelaşi an a schimbat Basel pentru acelaşi club faţă de care rămâne fidel şi în ziua de azi: Borussia Monchengladbach. În prezent continuă să fie unul dintre cei mai compleţi portari din Bundesliga şi un stâlp al defensivei ţării lui.

Lotul Elveţiei valorează 283,5 milioane de euro

10,9 milioane euro

valoarea medie / jucător

Cel mai valoros jucător: Manuel Akanji, Denis Zakaria (€30m)

Elveţia pare mereu să fie prezentă la turneele majore şi este ca acea persoană invitată la fiecare petrecere, deşi nu aduce nimic bun de pus pe masă. Dar cu o echipă formată din jucători prezenţi în marile ligi europene, Elveţia are mai mult talent decât pare. 

Vladimir Petkovic, antrenorul Elveţiei din 2014

Născut la Sarajevo, Vladimir Petkovic se simte ca acasă în Elveţia din 1997 şi a preluat naţionala de fotbal în 2014. De atunci echipa nu a mai ratat niciun turneu major. Petkovic şi-a făcut un obicei din a alinia formaţii care lovesc mai puternic decât pot, Elveţia ajungând în optimi atât la EURO 2016, cât şi la Cupa Mondială din 2018.

Petkovic a preluat naţionala de la Ottmar Hitzfeld şi a condus 73 de meciuri până în prezent şi are un procentaj al victoriilor peste 50%. În vârstă de 57 de ani, antrenorul va încerca să ducă echipa pentru prima oară în sferturile de finală. A mai antrenat în trecut Young Boys şi Lazio şi a câştigat Cupa Italiei în 2013 cu romanii, singurul lui trofeu major. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Euro 2020 » Lotul Elveţiei la Euro 2020. Granit Xhaka, motorul echipei şi cel mai selecţionat jucător al ţării