Antena Meniu Search
x

Gareth Southgate condamnă dur atacul rasist asupra celor 3 jucători de culoare: ”Este de neiertat”. O pictură cu Marcus Rashford a fost vandalizată

Scandalul de rasism de la naționala Angliei ia amploare. Marcus Rashford, Jadon Sancho şi Bukayo Saka, cei trei jucători de culoare care au ratat la loviturile de departajare în timpul finalei Euro 2020 pierdute de Anglia în faţa Italiei, duminică, pe Wembley, au devenit victime ale comentariilor rasiste pe reţelele de socializare după meci.

de Redactia Observator

la 12.07.2021, 17:10

Gareth Southgate condamnă dur atacul rasist asupra celor 3 jucători de culoare: ”Este de neiertat”. O pictură cu Marcus Rashford a fost vandalizată
Pictura murală cu Marcus Rashford, vandalizată - Profimedia

Numeroase personalități și înalți oficiali din Anglia, de la prințul William la premierul Boris Johnson, s-au unit pentru a condamna mesajele de ură și rasismul. Inclusiv Twitter și Facebook au reacționat pentru a stopa valul de ură. Cei trei jucători de culoare au fost jigniţi şi ameninţaţi pe reţelele de socializare după ce au ratat la loviturile de departajare, în finala Euro 2020, pierdută în faţa Italiei

Selecționerul Gareth Southgate a descris abuzul rasist îndreptat către cei 3 jucători, Marcus Rashford, Jadon Sancho şi Bukayo Saka, ca fiind „de neiertat”. O pictură murală care îl reprezenta pe Marcus Rashford a fost vandalizată cu graffiti. Lucrarea era realizată la Withington, o suburbie a oraşului Manchester, iar o parte din faţa jucătorului a fost ştearsă la scurt timp după ce Anglia a pierdut duminică, la loviturile de departajare. Poliţia a fost anunţată de incident la ora locală 02.50 şi a început o anchetă. "Atacurile de ură sub orice formă sunt complet inacceptabile şi nu sunt binevenite aici, în oraşul nostru”, a declarat un reprezentant al poliţiei.

Oficiali din cadrul sportului, de la guvern și chiar ducele de Cambridge s-au unit pentru a condamna rasismul. ”Este de neiertat ca unii dintre ei să fie atacați. Știu că multe din aceste mesaje au venit din străinătate, că oamenii care urmăresc aceste lucruri au putut explica asta, dar nu toate. Pur și simplu nu este ceea ce susținem.

Am fost un far de lumină să aducem oamenii laolaltă, să-i facem să se apropie de echipa națională, iar echipa națională reprezintă pe toată lumea și astfel, această comuniune trebuie să continue. Am arătat puterea pe care o are țara noastră atunci când se unește și are acea energie și pozitivitate împreună. Acum ne vindecăm împreună ca echipă și îi încurajam, știu că 99% din public îi va susține”, a transmis Gareth Southgate.

Pe acelaşi subiect

Ducele de Cambridge, care este președintele Asociației de Fotbal, a spus că a fost „dezgustat” de abuz. „Este total inacceptabil ca jucătorii să suporte acest comportament urât”, a scris el pe Twitter. „Trebuie să se oprească acum și toți cei implicați ar trebui să răspundă”.

Boris Johnson, secretarul de interne Priti Patel și secretarul pentru cultură Oliver Dowden au condamnat abuzul. Primul ministru a menționat că atacul este „îngrozitor”, dar fostul internaţional englez Gary Neville îl consideră vinovat pe premierul Boris Johnson: "Tocmai citesc ştirile de ultimă oră şi se spune că premierul condamnă abuzurile rasiste la adresa jucătorilor englezi. Primul ministru a spus că este în regulă ca populaţia acestei ţări să-i huiduie pe acei jucători care încercau să promoveze egalitatea şi să se apere împotriva rasismului. Acum două sau trei săptămâni, am avut un manager (n.r - Gareth Southgate) în care cred că toată lumea din această ţară are încredere, un lider în care au încredere toţi cei din această ţară... Am avut jucători care ne-au spus că vor îngenunchea împotriva rasismului şi pentru a promova egalitatea.

Am avut miniştri de rang înalt, inclusiv prim-ministrul din această ţară, spunând că este bine ca populaţia noastră să-i huiduie pentru că au îngenuncheat împotriva rasismului şi au promovat egalitatea. Începe de sus. Ce crezi că se va întâmpla în păturile de dedesubt în viaţă? Părinţii fac ceva, copiii urmează. De ce ne mai miră acest lucru? Serios, trebuie să te uiţi la rădăcinile acestui lucru. Au existat atât de multe divizări în această ţară în ultimii doi sau trei ani. Modul în care Brexit a fost dezbătut. Nu Brexit-ul în sine, rămâi sau pleacă, ci modul în care a fost dezbătut. Promovează divizarea. Îngenuncherea împotriva rasismului a fost ridiculizată de oficialii noştri de rang înalt din guvern. Mă aştept, din păcate, să existe abuzuri rasiste după un meci de fotbal la finalul unui turneu, pentru că există şi este promovat de fapt de premier, cel care a numit femeile musulmane cutii poştale, a spus că arată ca nişte cutii poştale", a declarat fostul fotbalist de la Manchester United, pentru Sky News. Federaţia Engleză de Fotbal se declară "consternată" şi "dezgustată" de comentariile rasiste.

Twitter a declarat că a eliminat proactiv mai mult de 1.000 de postări în ultimele 24 de ore, care au încălcat politica platformei și, de asemenea, a luat măsuri rapide pentru a suspenda definitiv o serie de conturi. Facebook, care deține Instagram, a declarat că încearcă să elimine cât mai repede conținutul dăunător și a încurajat oamenii să folosească instrumentele puse la dispoziție pentru a bloca abuzul, relatează The Guardian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Euro 2020 » Gareth Southgate condamnă dur atacul rasist asupra celor 3 jucători de culoare: ”Este de neiertat”. O pictură cu Marcus Rashford a fost vandalizată