Antena Meniu Search
x

Lotul Finlandei la Euro 2020. Atacantul Pukki și selecționerul Kanerva, oamenii care au dus Finlanda pe scena internațională

Finlanda debutează la Campionatul European de Fotbal într-un meci cu Danemarca, sâmbătă, de la ora 19:00, la Copenhaga, în Grupa B de la EURO 2020.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 11.06.2021, 16:09

Teemu Pukki, golgheterul Finlandei în preliminariile pentru EURO 2020, sărbătorește marcarea unui gol în partida cu Bosnia
Teemu Pukki, golgheterul Finlandei în preliminariile pentru EURO 2020 - Hepta / DPA Images / Vesa Moilanen

Finlanda nu este favorită în grupa ei și cu siguranță nu este luată în calcul pentru câștigarea trofeului. Au tot ce le trebuie să producă o surpriză plăcută la EURO 2020, însă o victorie până la capăt ar produce un șoc mai mare decât cel provocat de Grecia în 2004.

Lotul Finlandei la EURO 2020

  • Portari: Lukas Hradecky (Leverkusen), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers), Jesse Joronen (Brescia)
  • Fundaşi: Paulus Arajuuri (Pafos), Robert Ivanov (Warta Poznań), Thomas Lam (Zwolle), Daniel O'Shaughnessy (HJK Helsinki), Jukka Raitala (Minnesota United), Joona Toivio (Häcken), Jere Uronen (Genk), Nicholas Hämäläinen (QPR), Sauli Väisänen (Chievo)
  • Mijlocaşi: Nikolai Alho (MTK Budapest), Fredrik Jensen (Augsburg), Glen Kamara (Rangers), Joni Kauko (Esbjerg), Robin Lod (Minnesota United), Rasmus Schüller (Djurgården), Pyry Soiri (Esbjerg), Tim Sparv (Larissa), Robert Taylor (Brann), Onni Valakari (Pafos)
  • Atacanţi: Marcus Forss (Brentford), Lassi Lappalainen (Montréal), Joel Pohjanpalo (Union Berlin), Teemu Pukki (Norwich)

Pukki - golgheterul și marea speranță a Finlandei

Teemu Pukki și-a condus țara la primul turneu internațional și a înscris 26 de goluri sezonul trecut când a ajutat Norwich să promoveze în Premier League. Chiar și în calificări a înscris 10 goluri în 10 partide, terminând doar la o reușită în urma lui Cristiano Ronaldo și două în spatele lui Harry Kane. 

Fostul atacant de la Schalke și Brondby se bazează pe viteză și finalizări cu sânge rece. În plus, poate creat spații în atac pentru colegii lui și vine în ajutorul apărării.

Lotul Finlandei valorează 44,6 milioane de euro

€1.72m

valoarea medie / jucător

Cel mai valoros jucător: Teemu Pukki (€7m)

Finlanda va avea mult de furcă într-o grupă cu trei echipe care au ajuns în fazele eliminatorii ale Cupei Mondiale din 2018. Și în ciuda prezenței lui Pukki în atac, debutanții au cel mai mic lot din punct de vedere valoric din turneu.

Markku Kanerva, antrenorul care a pus Finlanda pe harta fotbalului mare

Campion de cinci ori în Finlanda cu HJK, Markku Kanerva și-a petrecut 12 ani la cârma naționalei U21 și ca asistent la echipa mare, înainte să preia conducerea în 2016. Fost fundaș central și profesor de meserie, Kanerva, 57 de ani, a dat lovitura când a condus naționala de tineret la Campionatul European din 2009. Performanța a fost de atunci eclipsată de calificarea echipei de seniori din acest an. Antrenor tipicar, care pregătește meciurile până la cel mai mic detaliu, Kanerva este foarte apropiat și îndrăgit de jucători, fiind parte integrală a spiritului echipei.

Sună a clișeu, dar avem atât de multe de câștigat la acest turneu. Așteptările noastre doar au crescut, iar fiecare meci pe care îl jucăm ne pune sub presiune. Totuși, am ajuns în această situație jucând destul de bine și am încredere că echipa va face față provocărilor”, a declarat selecționerul.

Finlanda - debut la un turneu major

Acesta va fi debutul Finlandei la Campionatul European de fotbal. Cel mai aproape de calificare au fost în preliminariile din 2008, când nu au reuşit să învingă Portugalia în ultimul meci, permiţându-le adversarilor să meargă mai departe graţie unui 0-0 la Porto.

Finlanda este a 34-a ţară care se califică la EURO, în istorie, şi una dintre cele două debutante la turneul din 2021, alături de Macedonia de Nord. De reţinut este şi faptul că Finlanda nu s-a calificat niciodată la Cupa Mondială, deci aceasta va fi prima apariţie la un turneul final major.

Finlanda a avut 18 meciuri - şi trei campanii de calificare întregi - fără victorie în preliminariile EURO, înainte să obţină un 3-0 cu Grecia în mai 1976. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Euro 2020 » Lotul Finlandei la Euro 2020. Atacantul Pukki și selecționerul Kanerva, oamenii care au dus Finlanda pe scena internațională